Lam i brunkål

Lam i brunkål med smak av ingefær og allehånde.

Foto: Tone Rieber-Mohn / NRK

Lam i brunkål

Inspirert av den danske retten flesk i brunkål har Lise Finckenhagen laget en versjon som hun kaller lam i brunkål. Dette er ikke fårikål. Oppskrifter på fårikål har vi fra før. Her er en annen måte å servere kål og lam på.

Slik gjør du

Del kålhodet i fire. Fjern den grove stilken, og skjær kålen i grove strimler.

Krydre kjøttet lett med salt og pepper. Bruk en tykkbunnet gryte og brun kjøttet i litt olje. Løft ut kjøttet. Dryss sukkeret i gryten. Smelt sukkeret til gyllen karamell (pass godt på så sukkeret ikke brenner seg). Tilsett smør. Ha i kålen når smøret har smeltet og alt dufter karamellisert og aromatisk. Rør om så alt blir godt blandet. Tilsett krydder, hvitløk og eddik. La kålen surre i et par minutter.

Lag en fordypning i kålen og legg i kjøttet. Trykk kjøttet litt godt ned i kålen. Unngå at alt kjøttet ligger oppå hverandre. Hvis kålen ikke avgir mye fuktighet kan du tilsette en skvett tørr hvitvin, lammekraft eller vann. Gi det hele et oppkok. Legg på lokk, og la kål og kjøtt småkoke/putre i 2-3 timer eller til kjøttet er helt mørt. Når kjøttet er klart skal det meste av væsken ha fordampet.(La lokket sitte halvveis på den siste tiden hvis det er mye væske i gryta). Smak til kålen med mere salt og pepper hvis nødvendig.

Serveres med et persilledryss, gode poteter og gjerne litt sterk sennep.

Tips

Kilde: Lise Finckenhagen i radioprogrammet «Jacobsen» på NRK P1+