Slik gjør du
Del kålhodet i fire. Fjern den grove stilken, og skjær kålen i grove strimler.
Krydre kjøttet lett med salt og pepper. Bruk en tykkbunnet gryte og brun kjøttet i litt olje. Løft ut kjøttet. Dryss sukkeret i gryten. Smelt sukkeret til gyllen karamell (pass godt på så sukkeret ikke brenner seg). Tilsett smør. Ha i kålen når smøret har smeltet og alt dufter karamellisert og aromatisk. Rør om så alt blir godt blandet. Tilsett krydder, hvitløk og eddik. La kålen surre i et par minutter.
Lag en fordypning i kålen og legg i kjøttet. Trykk kjøttet litt godt ned i kålen. Unngå at alt kjøttet ligger oppå hverandre. Hvis kålen ikke avgir mye fuktighet kan du tilsette en skvett tørr hvitvin, lammekraft eller vann. Gi det hele et oppkok. Legg på lokk, og la kål og kjøtt småkoke/putre i 2-3 timer eller til kjøttet er helt mørt. Når kjøttet er klart skal det meste av væsken ha fordampet.(La lokket sitte halvveis på den siste tiden hvis det er mye væske i gryta). Smak til kålen med mere salt og pepper hvis nødvendig.
Serveres med et persilledryss, gode poteter og gjerne litt sterk sennep.
Tips
- Oppskrift: Brunkål og flesk
- Oppskrift: Fårikål fra Lise Finckenhagen
- Flere oppskrifter med fårikål
Kilde: Lise Finckenhagen i radioprogrammet «Jacobsen» på NRK P1+