Hopp til innhold
Fårikål og poteter på en papptallerken med plastbestikk. Hender som gir og tar imot.

Fårikålen splitter nasjonen: Er chili innafor?

Bør kjøttet kokes på forhånd? Kan pepperen svømme fritt i gryta? Skal fårikålen jevnes med mel, og vil bestemor rotere i graven hvis vi har i hvitløk og chili?

Fårikål

Fest med fårikål

Hver høst feirer vi fårikålens festdag den siste torsdagen i september. Vi følger tradisjonen og tar fram de beste oppskriftene vi har. Men vi ser også litt utenfor den smale vei, og viser noen velsmakende varianter med lam, får og kål.

Fårikål

Hyllar den norske nasjonalgryta

Folket er ikkje i tvil; fårikål er framleis den nasjonale retten i Norge. Men kva er det med dette måltidet som er så spesielt? Me har snakka med matminister Sylvi Listhaug og matelskar Arne Hjeltnes om deira forholdet til den norske nasjonalgryta.

Video Fårikål på ferie i Kina

Prøv en fårikål med chili, hvitløk og ingefær

Fårikål er Norges nasjonalrett, men la oss innrømme det: Variasjonene mellom oppskriftene er ikke spesielt store. Bortsett fra hvis du spør Trond Moi.

Marte Bauge Torland hos slakteren Gabbas i Stavanger lager fårikålkjøtt av lammets bog, det vil si skulderen og forbeinet.

Hun parterer et lam på noen få minutter

For Marte Bauge Torland er det gjort på et øyeblikk å forvandle et helt lam på over 20 kilo til lammesteik, lammekoteletter og fårikålkjøtt.