Bør kjøttet kokes på forhånd? Kan pepperen svømme fritt i gryta? Skal fårikålen jevnes med mel, og vil bestemor rotere i graven hvis vi har i hvitløk og chili?
I 1980 skulle det vere mykje meir kål i fårikålen enn dei fleste brukar i dag. Få oppskrifta frå Ingrid Espelid Hovig her.
Hver høst feirer vi fårikålens festdag den siste torsdagen i september. Vi følger tradisjonen og tar fram de beste oppskriftene vi har. Men vi ser også litt utenfor den smale vei, og viser noen velsmakende varianter med lam, får og kål.
Inspirert av den danske retten flesk i brunkål har Lise Finckenhagen laget en versjon som hun kaller lam i brunkål. Dette er ikke fårikål, men en annen måte å servere kål og lam på.
De aller fleste som har prøvd, synes ikke det er vanskelig å lage Norges nasjonalrett. Kokkelærer Hans Dahl Ørstavik gir deg sin oppskrift på perfekt fårikål – og forteller hvordan du enkelt gjør den glutenfri.
Folket er ikkje i tvil; fårikål er framleis den nasjonale retten i Norge. Men kva er det med dette måltidet som er så spesielt? Me har snakka med matminister Sylvi Listhaug og matelskar Arne Hjeltnes om deira forholdet til den norske nasjonalgryta.
Fårikål er Norges nasjonalrett, men la oss innrømme det: Variasjonene mellom oppskriftene er ikke spesielt store. Bortsett fra hvis du spør Trond Moi.
Fårikålmiddagen er ferdig fordøyd, men så kommer dagen etter. Hva skal du gjøre med det som er til overs? Trond Moi har svaret.