Kremet pasta med laks

Kosemat kaller Lise Finckenhagen og Hans-Petter Jacobsen kremet pasta med laks.

Foto: Tone Rieber-Mohn / NRK

Kremet pasta med laks

Laksen bakes i ovnen, mens du koker pasta og ordner sausen. Snart har du en god middag med pasta og laks etter Lise Finckenhagens oppskrift.

Slik gjør du

Varm ovnen til 200 grader.

Smelt smøret i en liten kasserolle. Tilsett sjalottløk og hvitløk, og fres løken over middels varme til løken blir helt bløt uten å få farge. Tilsett vinen og la det koke til halvparten av væsken har fordampet. Skru ned varmen og visp inn fløten. Ikke la det stå å koke, da kan sausen skille seg. Trekk kasserollen til side, visp inn osten og smak sausen til med salt og pepper.

Kok pastaen «al dente» i rikelig med lettsaltet, fosskokende vann.

Del laksefileten i to-tre jevne stykker. Legg stykkene over i en passende ildfast form, som er smurt med litt olje. Krydre med salt og kvernet sort pepper, og drypp over noen dråper olivenolje. Bak laksen i omtrent 8-10 minutter, avhengig av størrelsen og tykkelsen på fileten. Den skal heller være litt rå, enn for mye stekt, spør du meg.

Hell kokevannet av pastaen. Ta vare på litt av vannet. Hell pastaen tilbake i kjelen. Tilsett saus, gressløk og rucola. Bland alt godt sammen. Spe eventuelt med litt av kokevannet, hvis pastaen mangler litt fuktighet. Fordel den kremede pastaen på tallerkener og topp med bakt laks, som er delt i ujevne biter.

Pynt eventuelt med litt ekstra urter, parmesan, revet sitronskall eller ørretrogn.

Tips

Hvis du ikke har hvitvin, kan du frese løk og hvitløk som beskrevet, tilsette fløte, røre inn parmesan og smake til med sitronsaft, salt og pepper. Veldig godt det også!

Kilde: Lise Finckenhagen i radioprogrammet «Jacobsen» på NRK P1+