Julens krydderier

Kjenn på duften og smaken av jul - tradisjonsrikt julekrydder er med på å sette oss i riktig stemning.

Krydderappelsiner

Appelsinene har fått følge av julens krydder.

Foto: Mari Rollag Evensen/NRK

Vi tenker gjerne på kanel, kardemomme, ingefær, nellik, safran, muskat og anis som tradisjonelle julekrydder. Disse både smaker og lukter godt. Vi begynte for alvor å importere krydder, særlig fra India, på 1500-tallet. I Europa var det et tegn på status å bruke krydder i maten. Det var dyrt og ble brukt når man skulle lage mat til fest, sånn som til jul. Her finner du ti oppskrifter som både dufter og smaker godt av krydder.

Franske pepperkaker med kanel, nellik og stjerneanis.

Ingen jul uten gløgg. Vi bruker både kanel, anis, kardemomme, allehånde, laurbær og nellik i denne oppskriften. Du kan også bruke krydderblandingen i en kald julecava.

Julesaus som er laget med gode krydder passer godt til vegetarisk julemat.

Disse småkakene er en favoritt hos mange. De er krydret med kanel.

Kos deg med en god kopp te laget på hjemmelagede chai-teposer

Smultringer må til - og i smultringene må vi ha kardemomme.

Dette hjemmelagede julekrydderet kan du bruke både i gløggen og i en tepose. Eller du kan brenne det som røkelse og spre en himmelsk juleduft i huset.

Legg appelsinene i en god krydderlake, så får du fint tilbehør til både middag og pålegg.

Spre duften av nybakte pepperkaker i huset. Prøv Pernille Agas oppskrift.

Vi kan gjerne bruke krydder som f.eks. chili og curry til å sette smak på julematen. Kanskje du vil prøve en god chutney som en annerledes vri. Disse er laget med ananas og mango.

Her finner du fire oppskrifter med safran