Hopp til innhold

Fire oppskrifter med safran på Luciadagen

Vi har funnet fram noen alternativ i tillegg til de tradisjonelle lussekattene.

Safranboller

Safranboller til Lucia-feiringen

Foto: Marit Hegle

Safran er et av verdens mest kostbare krydder. Det er pistilene (den kvinnelige delen av planten) på safrankrokusen som blir tørket og brukt. Til ett kilo safran trengs cirka 150 000 krokuser som plukkes og renses for hånd.

Krydderet gir en fin gul farge og brukes både i bakverk og andre matretter som i den franske fiskesuppen bouillabaisse, spansk paella og italiensk risotto. Til Luciadagen bruker vi det i søtt bakverk.

Safran nevnes første gang cirka 4000 år f.Kr. og er også nevnt i det gamle testamentet. Det kom til Norge på 1600-tallet.

For å være sikker på å få den ekte safranen, bør du kjøpe safrantråder. Det er mye lureri med falsk safran.

Kronans kaka

Dette er en svensk oppskrift med poteter og safran.

Se flere oppskrifter fra TV-programmet Hygge i Strömsö

Safranfocaccia

Denne safranfocacciaen er sprø på utsiden og saftig og myk inni.

Her er oppskrift på lunsj focaccia

Safranboller

Hva med å prøve luftige og gode safranboller i stedet for vanlige lussekatter?

Disse tangzhongbollene er også kjempegode

Tradisjonelle lussekatter

Dette er de tradisjonelle lussekattene formet som doble s-er med rosiner.