Safran er et av verdens mest kostbare krydder. Det er pistilene (den kvinnelige delen av planten) på safrankrokusen som blir tørket og brukt. Til ett kilo safran trengs cirka 150 000 krokuser som plukkes og renses for hånd.
Krydderet gir en fin gul farge og brukes både i bakverk og andre matretter som i den franske fiskesuppen bouillabaisse, spansk paella og italiensk risotto. Til Luciadagen bruker vi det i søtt bakverk.
Safran nevnes første gang cirka 4000 år f.Kr. og er også nevnt i det gamle testamentet. Det kom til Norge på 1600-tallet.
For å være sikker på å få den ekte safranen, bør du kjøpe safrantråder. Det er mye lureri med falsk safran.
Kronans kaka
Dette er en svensk oppskrift med poteter og safran.
Se flere oppskrifter fra TV-programmet Hygge i Strömsö
Safranfocaccia
Denne safranfocacciaen er sprø på utsiden og saftig og myk inni.
Her er oppskrift på lunsj focaccia
Safranboller
Hva med å prøve luftige og gode safranboller i stedet for vanlige lussekatter?
Disse tangzhongbollene er også kjempegode
Tradisjonelle lussekatter
Dette er de tradisjonelle lussekattene formet som doble s-er med rosiner.