NRK Meny
Honningkaker fra Christiansfeld

Denne oppskriften er over 200 år gammel. Men honningkakene blir lette og luftige selv med en gammel oppskrift.

Foto: Fra TV-serien Munter mat / DR

Honningkaker fra Christiansfeld

Honningkakene fra TV-serien Munter mat smaker fantastisk og blir vanvittig flotte. Men det er litt av et prosjekt å lage honningkaker på den rette måten. Hvis de skal serveres til jul må man begynne i midten av september.

Slik gjør du

Honning grunndeig

Honningen varmes opp til cirka 50 - 60 grader. Den varme honningen helles i en bolle sammen med mel og vann og eltes godt. Bruk gjerne miksmaster. Deigen skal nå stå i tre måneder på cirka 15 grader.

Sirup grunndeig

Sirupen varmes opp til 50 - 60 grader, blandes med melet. Deigen skal hvile i en måned.

Krydderblanding

Bland alle krydderne sammen.

Honningkakedeig

Hornsaltet røres ut i eggeplommene. Kaliumkarbonat røres ut i vann. Alle ingrediensene eltes sammen. Både honningdeigen og sirupsdeigen vil være ganske harde å arbeide med i begynnelsen. Men fatt mot, det blir lettere etter hvert som deigen bearbeides. La deigen hvile til neste dag.

Honningkaker

Nå er det endelig tid for å bake ut honningkakene. Deigen kjevles ut i et lag på fire millimeter. Stikk ut hjerter, og bak dem på 200 grader i cirka fem minutter.

Honningkaker oppbevares best kjølig og lett fuktig, for eksempel i en plastpose i kjøleskapet. Kakene skal ha romtemperatur før de spises.

Honningkakene kan få sjokoladetrekk eller legges sammen to og to med aprikosmarmelade imellom. De kan også nytes med litt smør på.

Kilde: Fra TV-serien Munter mat/DR