Helstekt kveite

Ovnstekt kveite med bakte cherrytomater og lettdampede grønnsaker.

Foto: Morten Wiik Larsen / NRK

Helstekt kveite

Frode Selvaag har en bankers oppskrift på helstekt kveite. Kjøp fisken i god tid og stek den i stekeovnen. Det er kortversjonen av oppskriften.

Slik gjør du

Skaff deg en hel kveite hos fiskehandleren. Beregn ca. 500 gram kveite per person. En kveite er så full av muskler at den trenger litt tid til mørning, så det kan gjerne gå en uke fra den er slaktet til du tilbereder den.
Vær oppmerksom på at kveiten er dekket av slim, dette kan du gjerne tørke litt av, men den produserer hele tiden mer. Dette er kveitens naturlige beskyttelse.

Kle en langpanne med aluminiumsfolie, kapp hode og hale av kveiten og legg den i langpannen. Skjær et snitt langs ryggbeinet på kveiten, der hvor fisken er tykkest. Dette fordi du vil ha jevn varme i kveiten slik at den blir jevnt stekt. Sett et steketermometer inn i kveiten der den er tykkest. Kveiten skal rett inn i ovnen, uten folie over og uten krydder. Saltet kommer etter steking.
Sett ovnen på 180 °C, sett kveiten inn midt i ovnen og beregn ca. 30 minutters steketid. Aller viktigst er det å følge med på temperaturen. Den skal ikke overstige 50 grader, da vil kjøttet bli tørt og ikke så godt å spise. Nå kjernetemperaturen er 50 grader tar du kveiten ut og lar den hvile i 10 minutter.

Nå kan du ta av skinnet og salte fisken lett. Sett gjerne hele langpannen på bordet ved servering.

Tilbehør
Mandelpoteter, kokte ca. 200 gram per person. Kok dem, gjerne i god tid på forhånd. Rett før servering kan du surre potetene i rømme og gressløk til de er gjennomvarme. Dryss over noen klyper røkesalt fra Bornholm.

Server lettdampede grønnsaker, jordskokker, gulrøtter og hjertesalat til, velg de du liker best. Bakte tomater.

Sausen består av 250 gram smeltet kviteseidsmør. Finhakk 3 sjalottløk og tilsvarende mengde fersk, skrelt ingefær og persille, og ha dette i det smeltede smøret. Også sausen kan du lage på forhånd og varme opp før servering.

Tips

Kilde: Frode Selvaag i NRK Rogaland