Juleribbe med rødkål

Juleribbe med rødkål og hasselbackpoteter.

Foto: Julia Marie Naglestad / NRK

Hellstrøms juleribbe

Det skal helst være perfekt stekt ribbe til jul. Det er ikke så vanskelig å få til. Eyvind Hellstrøm viser oss hvordan vi gjør det i TV-programmet «Kvelden før kvelden». Du får også oppskrift på hjemmelaget rødkål og hasselbackpoteter.

Slik gjør du

Ribben

Lag et aroma-salt med pepper, rosmarin, fennikelfrø og salt. Dette gjøres enkelt ved å kjøre alt i en krydderkvern (stavmikser) til fin tekstur.

Rute ribbesvoren i passende mønster. Gni inn aroma-salt-pepperblandingen på begge sider og still den krydrete ribben i ovnspanne eller ildfast form. Dette kan/bør gjøres et til to døgn i forkant for å utvikle mer smak i kjøttet, men det er absolutt ingen krise om man krydrer rett før steking.

Ha 1 liter vann eller mer i ovnspannen og still ribben med svoren ned. Stek (kok) på cirka 180 grader i cirka 1 time. Bruk over og undervarme (varmluftsovner er ikke alltid like gode).

Skrell og hakk grønnsakene og knus hvitløkfeddene. Fres dette sammen i en panne med olivenolje til lett gyllen farge i noen minutter.

Ta ovnspannen med ribben ut av ovnen etter cirka en time og ribben ut av pannen med en stekegaffel. Legg grønnsakene i bunnen av pannen, still ribben på grønnsakene med svoren opp, og stek videre i cirka 1 time. Tilsett eventuelt mer vann i pannen for å holde væskenivået intakt.

Etter nok en time i stekeovnen med svoren opp, stilles ovnen på overvarme/grill på cirka 200 grader i cirka 30-40-50 minutter (avhenger av tykkelsen på ribbestykket). Øs sjyen som utvikler seg i pannen over svoren med jevne mellomrom og sjekk utviklingen.

Still den ferdigstekte ribben på skjærebrettet, og la den stå på vent før det skjæres i den. Dette for at kjøttet skal stabilisere seg og at saftigheten forblir i kjøttet. Skjæres det umiddelbart vil kjøttsaften renne ut og ribbestykket blir trist og tørt.

Sil ribbesjyen og grønnsakene som har stekt med over i en kasserolle, og press godt gjennom silen slik at all aroma ivaretas. Grønnsakene gir også sausen litt tykkere konsistens. Kok denne sjyen litt inn, og øs bort overflødig ribbefett som danner seg på overflaten. Spar dette ribbefettet til annet bruk.

Rødkål

Del rødkålen i fire og kutt den deretter i fine strimler med kniv eller på mandolin.

Skrell og snitt fint opp rødløk og hvitløk. Fres dette kjapt på moderat varme i olivenolje-smør blandingen.

Tilsett rødkålen, friske fiken delt i båter, tørket fiken og dadler, og la dette koke sammen under omrøring i cirka 10 minutter. Tilsett rødvinen, og la deretter alt koke videre på moderat varme under lokk i cirka 40 minutter. Rør av og til. Det skal bli en kompottlignende konsistens.

Rødkålen kan med fordel lages i god tid i forkant og tåler uten problem en uke i kjøleskapet.

Hasselbackpoteter

Ha smør i en kasserolle, og smelt dette på svak varme slik at melkestoffene i smøret synker til bunnen av kasserollen.

Skrell potetene slik at de har samme størrelse og fasong. Kutt potetene med skarp kniv 3/4 igjennom med cirka 2 mm mellomrom slik at de henger sammen i underkant. Bruk to lister cirka 3-4 mm høye som mal for dette.

Legg potetene i vann i 1/2 time for å skylle ut litt av stivelsen slik at resultatet blir sprøstekte poteter når de er ferdigstekt.

La vannet renne av og still potetene tett sammen i et ildfast fat eller en panne. Salt lett og øs over med klaret smør slik at det nesten dekker potetene.

Sett dette i varm ovn på cirka 220 grader og bak i cirka 40 minutter til gyllen farge. Dryss over frisk rosmarin eller andre milde friske urter.

Smøret som brukes i prosessen skal ikke opp på tallerkenene, men kan brukes flere ganger til dette eller andre tilberedninger.

Kilde: Eyvind Hellstrøm i programmet «Kvelden før kvelden»