Hasselnøttopper

Ha hasselnøttoppene i fryseren og ta dem opp når gjestene kommer.

Foto: Marit Hegle

Hasselnøttopper

Disse hasselnøttoppene kan fort bli din nye julefavoritt. De blir som små porsjonsvarianter av en suksessterte, og danner et lekkert innslag på kakefatet.

Slik gjør du

Gul krem

Rør sammen eggeplommer, sukker, maisenna og kremfløte i en kjele. Del vaniljestangen på langs og skrap ut frøene. Tilsett vaniljestangen, og frøene i kjelen. Kok opp på medium varme mens du rører. La blandingen småkoke i to minutter før du fjerner kjelen fra varmen. Tilsett smøret og rør til alt smøret er smeltet og rørt inn. Avkjøl kremen i minst 12 timer.

Nøttebunner

Kvern nøttene i en mandelkvern. Hvis du bruker en foodprosessor kan det ende opp med at bunnene dine flyter utover under steking.

Rør sammen nøttene og sukkeret i en bolle. Smelt smøret og rør det inn sammen med eggehvitene i nøttene. Når alt er jevnt blandet dekker du bollen med plastfolie, og lar nøtteblandingen hvile i minst en time.

Kjevle ut nøttemassen til cirka en centimeter tykkelse på et bakepapir. Stikk ut sirkler som er cirka to centimeter i diameter. Samle sammen resten av deigen og kjevle ut på nytt. Fortsett med å stikke ut flere sirkler til hele deigen er brukt opp. Jeg fikk cirka 80 stykker.

Stekes på 190 grader over/undervarme i cirka 12 minutter. Stek kun ett brett av gangen. Avkjøl kakene på rist.

Montering

Når den gule kremen er avkjølt, visper du den opp med en elektrisk mikser i cirka ti sekunder, til den blir litt luftigere og fastere. Fordel kremen i en sprøytepose med stjernetipp, sprøyt ut små topper på hver nøttebunn.

Tips

Kakene oppbevares i fryseren frem til de skal spises. De tiner på få minutter i romtemperatur.

Kilde: Marit Hegle