Hopp til innhold
Rester av ost

Finn fram de gamle ostene du har liggende.

Foto: YLE

Gi nytt liv til osteskorpene

Ikke kast osten! Alle de gamle osteskorpene du har liggende lengst inne i kjøleskapet kan bli en delikatesse. Lag krukkeost, potkes eller potkäse. Det er opprinnelig en nordtysk/dansk spesialitet som er akkurat så enkel som den høres ut.

Slik gjør du

Dette er ikke en eksakt oppskrift. Her er det rom for å eksperimentere med det man har i kjøleskapet.

Bland alle ingrediensene i en krukke eller et glass. Krukkeosten smaker best etter noen dager i kjøleskapet så smakene har fått blande seg.

Oppbevar alltid krukkeosten i et tett glass eller en krukke med tett lokk. Den kommer nemlig til å begynne å dufte - mye.

Ikke la deg skremme av den sterke lukten, det er som det skal være. Jo lenger krukkeosten får modne til bedre blir den. Og akkurat som med surdeig, kan du mate den med mer ost og alkohol når det begynner å bli lite igjen.

Tips

Krukkeost, ny ost på rester

Ny ost på gamle rester.

Foto: YLE

Kilde: Ella Grüssner Cromwell-Morgan i TV-serien «Hygge i Strömsö»/YLE