Fylt potet

Marsipanlokket og kakaoen gjør at tanken på en potet ikke er så langt unna. Men denne kaken er en skikkelig søt fristelse.

Foto: Fra TV-serien Det søte liv / DR

Fylte «poteter»

Mette Blomsterberg lager små porsjonskaker på størrelse med en potet. Hun stikker ut kakebunner, sprøyter på vaniljekrem, og pakker kakene inn i marsipan før hun drysser over kakao. Og på dansk heter selvfølgelig denne oppskriften kartoffelkager.

Slik gjør du

Vaniljekrem

Kok fire desiliter av melken i en liten gryte. Skjær vaniljestangen på langs, og skrap ut frøene med en liten kniv. Bland frøene sammen med litt sukker, så frøene fordeler seg.

Pisk vaniljesukker, maisenna og resten av melken. Piskes godt. Tilsett eggeplommene og pisk igjen. Når melken koker has vaniljeblandingen rett i gryten. Pisk godt til kremen tykner. Hell straks kremen over i en ren bolle. Legg plastfolie rett på vaniljekremen. Sett vaniljekremen til avkjøling i kjøleskap i minst to timer eller til neste dag. Vaniljekremen må brukes samme eller neste dag.

Vaniljebunner

Skjær vaniljestangen på langs, og skrap ut frøene med en liten kniv. Bland frøene sammen med litt sukker, så frøene fordeler seg.

Pisk vaniljesukkeret sammen med resten av sukkeret og eggeplommene til en tykk eggedosis. Bland mel og bakepulver og sikt det ned i eggedosisen. Vend forsiktig sammen.

Pisk eggehvitene stive, men ikke så stive at de danner topper. Vend eggehvitene inn i deigen. Stopp når du har en jevn masse. Fordel deigen utover en bakeplate med bakepapir. Stryk den like tykt over det hele. Stopp et par centimeter fra kanten, for den flyter litt ut mens den stekes.

Bak kakebunnen ved 190 grader til den er lett gyllen, cirka sju til åtte minutter, avhengig av ovnen. Avkjøl bunnen helt i romtemperatur.

Stikk ut 16 små, runde bunner med en utstikker som er sju centimeter i diameter.

Marsipanlokk

Elt alle ingrediensene sammen til en jevn masse med en deigkrok i en miksmaster. Oppbevar marsipanen i en lukket plastpose ved romtemperatur til den skal brukes. Den holder opp til en uke.

Fylte «poteter»

Pisk den kalde vaniljekremen. Ha kremen i en engangs sprøytepose uten tyll og klipp et lite hull. Sprøyt vaniljekremen ut på halvparten av bunnene i en mengde som et stort egg. Legg over de andre bunnene og press dem lett fast til kremen.

Pisk fløten til krem og ha den i en engangs sprøytepose med en stor, glatt tyll i størrelse 18. Sprøyt kremen på toppen av kakene i store kuler.

Kjevle marsipanen i litt ekstra melis, så tynt som mulig. Skjær marsipanen i store sirkler, 15 - 16 centimeter i diameter. Legg en sirkel over hver kake og brett marsipanen fint inntil bunnen. Skjær av kanten nederst på marsipanen, hvis det trengs.

Sett kakene i kjøleskapet i en times tid. Til slutt trilles kakene i forsiktig i kakao.

Kilde: Mette Blomsterberg i TV-serien Det søte liv/DR