Rekesalat med sitrusfrukter

Rekesalat med appelsin, grapefrukt og avokado.

Foto: Tone G. Johannesen / NRK

Rekesalat med sitrusfrukter

Gi rekene friskt tilbehør som appelsin og grapefrukt. Dressingen lager du med rekekraft fra rekeskallet. Avokado, ørretrogn og majones skal også med i salaten.

Slik gjør du

Rens rekene. Ta vare på alt skallet, det skal du koke kraft på.

Rekekraft

Varm litt olje i en gryte og fres rekeskallet over høy varme under omrøring. Tilsett tomatpuré, løk, hvitløk og persillestilk. La det frese videre i et minutt. Tilsett kaldt vann til det så vidt dekker skallene. Kok opp og skum vekk eventuelle urenheter som samler seg på toppen. La kraften småkoke/syde videre i cirka 45 minutter. Sil kraften og kok den inn til cirka 1/3 mengde, den skal bli ganske så konsentrert. Avkjøl kraften.

Dressing

Visp sammen alle ingrediensene til dressingen, smak til med salt om nødvendig.

Rekesalat

Skjær av skallet på grapefrukten og appelsinen, skjær ut hinnefrie «fileter». Hvis grapefruktfiletene blir veldig store er det en fordel å dele dem i mindre biter. La filetene få renne av seg i en sil. Rens og del avokadoen i pene skiver eller terninger.

Anrett salat, avokado, grapefruktfileter, appelsinfileter og reker pent på tallerkener. Fordel majonesen i små topper her og der. Dryss over ørretrogn, hakket gressløk og estragonblader. Drypp til slutt over dressingen.

Server salaten med tynne toast eller godt brød om ønskelig.

Tips

  • Smak majonesen til med noen dråper ferskpresset sitronsaft og finhakket dill.
  • Majones tilsmakt med ramsløkpuré blir også veldig godt.
  • Rester av rekekraft kan fryses ned og brukes senere til skalldyrsaus eller suppe.

Kilde: Lise Finckenhagen i «Jacobsen på lørdag»