NRK Meny
Forloren hummersalat
Foto: Tone G. Johannesen / NRK

Forloren hummersalat

Forloren? Hva betyr det? I Jacobsen på lørdag handler det om språk. Av og til brukes det til å skjule sannheten. Lise Finckenhagen lager salat med reker, sitrusfrukter og majones.

Slik gjør du

Rens rekene. Ta vare på alt skallet, det skal du koke kraft på.
Varm litt olje i en gryte og fres rekeskallet over høy varme under omrøring. Tilsett tomatpure, løk, hvitløk og persillestilk. La det frese videre i et minutt. Tilsett kaldt vann til det så vidt dekker skallene. Kok opp og skum vekk eventuelle urenheter som samler seg på toppen. La kraften småkoke/syde videre i ca 45 minutter. Sil kraften og kok den inn til ca 1/3 mengde, den skal bli ganske så konsentrert. Avkjøl kraften.

Visp sammen alle ingrediensene til dressingen, smak til med salt om nødvendig.
Skjær av skallet på grapefrukten og appelsinen, skjær ut hinnefrie ”fileter”. Hvis grapefruktfiletene blir veldig store er det en fordel og dele dem i mindre biter. La filetene få renne av seg i en sil. Rens og del avokadoen i pene skiver eller terninger.
Anrett salat, avokado, grapefruktfileter, appelsinfileter og reker pent på tallerkener. Fordel majonesen i små topper her og der. Dryss over ørretrogn, hakket gressløk og estragonblader. Drypp til slutt over dressingen. Server salaten med tynne toast eller godt brød om ønskelig

Tips

Smak majonesen til med noen dråper ferskpresset sitronsaft og finhakket dill. Majones tilsmakt med ramsløkpure blir også veldig godt.
Rester av rekekraft kan fryses ned og brukes senere til skalldyrsaus eller suppe.
Se også: «Jacobsen»

Kilde: Lise Finckenhagen i «Jacobsen på lørdag»