Skamdeilig scampi med urtesmør Denne sofistikerte og koko-deilige scampiretten med kokos fikk jeg servert langt inne på Finnmarksvidda. Etter en time med snøskuter åpenbarer en liten koselig hytte seg. Der serverer globetrotter og matelsker Sander Jakola meg min nye favoritt.
Reke-manko sender prisen til himmels 300 kroner kiloen for reker. Det kan bli prisen innan kort tid. Bransjen fortvilar over rekemangel og forskerne klør seg i hodet. Av Elisabeth Sandve
Hot rekesalat Familien Johnsen mener de beste rekene kommer fra Lyngen i Troms. Mor Hanne Sofie har vært på kokkekurs i Thailand og har tatt med seg smaken derfra til denne rekesalaten.
Fiskesuppe med sprøstekt parmesanbrød Enkel og lettlaget, men utrolig smaksrik, fiskesuppe på sei og reker. Den gir deg en følelse av luksus, spesielt med det gode brødet til.
Reker på calabrisk vis 'Nduja er en smørbar salamipølse laget med sterk chili fra Calabria. Den er sterk, søt og med røyksmak og passer perfekt i sauser eller som pålegg på brød. 'Nduja setter smaken på denne retten med reker fra Middelhavet.
Rekerøre Reker, egg, rødløk og dill i en herlig røre som passer til festen. Bruk den til koldtbordet, som forrett eller bare som ekstra godt pålegg.
Potetblinis med reker Lekre små potetblinis med reker, kremost og krydderurter er lekre å servere som snacks eller forrett.
Smakfulle skalldyr i sesong Skalldyr er godt året rundt, men har topp kvalitet i vinterhalvåret når sjøtemperaturen er lav. Lag supper, smørbrød, salat eller rører – kun fantasien setter grenser. Av Lise Andreassen Hagir
Tagliatelle med pesto og cherrytomat Klar for en kjapp og enkel pastarett? Denne er vegansk, basert på fullkornpasta, spinat, tomater, nøtter og pesto. Oppskrift fra Richard Nystad.
Ørret med asiatiske smaker Lise Finckenhagen lager fisken med paprika, gulrot og brokkoli, men du kan godt bruke asparges, bønner, blomkål, squash, sukkererter og sopp i stedet.
Kyllingsalat med marinert rødløk En mettende salat med noe sprøtt, noe mykt, noe friskt og noe søtt. Kyllingsalaten serveres med dressing på crème fraîche.
Spagetti bolognese Denne klassikeren har mange varianter. Det sies at sausen har sitt opphav i nærheten av Bologna. En italiensk ragù, eller kjøttsaus, skal koke lenge. Da blir den best.
Eltefritt frokostbrød Bland sammen brøddeigen om kvelden. La den stå under plast til neste morgen. Stek brødet og du har ferskt brød til frokosten.
Når du vil invitere til helgebrunsj Brunsj er laget for å nytes en lang og avslappet formiddag i selskap med andre. Her skal man sitte lenge til bords. Av Kristin Eriksen