NRK Meny
Normal

Dessertene du ikke behøver å nekte deg

Januar er tida for nei, ikke og uten. Desserten kan du likevel beholde – hvis du bare lager den på riktig måte.

Ananasskum

Kokk og konditor Sverre Sætre lagde det han kaller ananasskum i Sommeråpent for noen år siden. En porsjon teller rundt 150 kalorier, og velter neppe noe mål om å leve litt sunnere i det nye året.

Foto: Trude Janet Maarud / NRK

For mange er januar måneden for nei, ikke og uten. Etter jule- og nyttårsfeiring går store deler av landets befolkning på treningsstudio og diett, før livet for de fleste normaliserer seg utover våren.

For mange betyr årets første måned slutt på dessert. Høytidas kaker og kremdesserter er fulle av kalorier, og ikke noe ekspertene vil anbefale deg å spise daglig hele året gjennom.

Men det er heller ingen grunn til å sette en trist strek over det søte etter middag!

Felles for oppskriftene i denne artikkelen er at har naturlig sødme fra frukt eller bær. Matredaksjonen har regna ut kaloriinnholdet ut fra oppskriftene slik de står, men det er absolutt lovlig å gjøre ytterligere tilpasninger:

Lettere meieriprodukter og kokosmelk, mindre sukker enn oppgitt mengde og mindre porsjoner gjør dessertene enda mer «lov».

Ananasskum

For noen år siden lagde Sverre Sætre den kalde, friske fruktdesserten i Sommeråpent på NRK. Følger du hans oppskrift, har hver porsjon omtrent 150 kalorier.

Luftig semulegrøt med aroniasaft

Luftig semulegrøt på spelt med aroniasaft
Foto: Fra TV-serien Mat i Norden / YLE

I denne oppskriften er det cirka 95 kalorier per porsjon. Da er ikke fløte regna med, og det er brukt syltetøy med lavt sukkerinnhold.

Melonsalat med ruccola og yoghurt

Melonsalat med ruccola og yoghurt
Foto: Fra TV-serien Hygge i hagen / SVT

Denne oppskriften måler hele 320 kalorier per porsjon. Da har vi regna med 50 gram meierismør, noe som trekker kraftig opp. Bruker du mindre smør på brødsmulene, stuper kaloriene.

Lettvint bærsorbé

Lettvint bærsorbet
Foto: Fra TV-serien Hygge i Strömsö / YLE

Bærsorbéoppskriften tilsvarer cirka 80 kalorier per porsjon. Da er ikke vispet krem tatt med.

Krydret plommekompott

Krydret plommekompott
Foto: Tone Rieber-Mohn / NRK

Kompotten har omtrent 140 kalorier per porsjon. Fløte på toppen ikke regna med. Bruker du en halv desiliter matfløte per porsjon, må du legge på 100 kalorier.

Jordbær med lime- og myntesukker

Jordbær og bringebær med lime- og myntesukker
Foto: Ellen Margrethe Dingstad / NRK

Bærdesserten har 250 kalorier per porsjon, men det er store porsjoner. Og mye sukker.

Sorbé av eple – eller pære

Video Andreas Viestad lager sorbé på to måter

Eplesorbeen har 190 kalorier per (store) porsjon. Pæresorbeen har om lag 100, hvis du deler oppskriften på seks porsjoner.

Smoothie – bringebær, mango, blåbær eller sitron

Fire friske smoothies
Foto: Agnete Daae-Qvale Holmemo / NRK

Hvis du holder igjen på vaniljeisen, er smoothie en lett dessert. For eksempel teller blåbærvarianten 140 kalorier hvis du bruker to spiseskjeer is, mens mangosmoothien har 310. Begge holder til minst halvannen porsjon.

Mango lassi

Mango lassi
Foto: Henriette Louise Krogness / NRK

Lassi er et must til indisk mat. Deler du denne oppskriften på fire, teller den 250 kalorier per porsjon. Bruker du mye is, kan den rekke til flere.

Semulegrøt på kokosmelk med melon

Semulegryn i kokosmelk med melon
Foto: Fra TV-serien Niklas' mat / SVT

Bruker du vanlig kokosmelk, ekstra lett melk og ei spiseskje sukker, blir hver porsjon rundt 220 kalorier. Lett kokosmelk gjør desserten lettere.

Lars Barmens fruktsuppe

Video Lars Barmen og Ronny Finsås lager fruktsuppe

Det er mye næring i tørka frukt, men hvis du følger mengdeangivelsene fra kokken, ender du på rundt 150 kalorier per porsjon.