Brunsviger

Brunsviger er gjærdeig med mye topping og dype groper.

Foto: Tone Rieber-Mohn / NRK

Brunsviger

– Søtere enn dette blir det ikke, sier Lise Finckenhagen om den danske kaken brunsviger. Brunsviger er en gjærdeigkake med sukker, smør og sirup.

Slik gjør du

Varm melken til den er lunken. Smuldre gjæren i en bakebolle. Hell over melken og rør til gjæren er oppløst. Tilsett resten av ingrediensene til bunnen, og arbeid deigen kraftig (helst i maskin) i fem til ti minutter. Dekk til bakebollen med plastfilm og et klede over der igjen. La deigen heve i 30 minutter.

Kle en liten langpanne (25 x 30 centimeter) med bakepapir. Slå sammen deigen, og trykk den utover i formen. Dekk formen med plastfilm, og la deigen heve i 20 minutter til.

Lag toppingen mens deigen hever. Smelt smøret i en liten kasserolle, tilsett sukker og sirup. La blandingen få et raskt oppkok under omrøring, slik at blandingen blir helt glatt og jevn. Trekk kasserollen til side og avkjøl noe.

Varm ovnen til 200 grader. Hell 2/3 av toppingen jevnt over bunnen. Lag mange dype groper i deigen med fingrene, og fordel over resten av toppingen. La kaken hvile i 5-10 minutter før du steker den midt i ovnen i 12-15 minutter. Kaken nytes aller helst nystekt og lun.

Tips

Brunsviger er opprinnelig fra øya Fyn i Danmark, og brunsvigerens dag feires torsdag før høstferien i Danmark.

Brunsviger serverer du med varm sjokolade med vanilje og kanel.

Kilde: Lise Finckenhagen i radioprogrammet «Jacobsen» på NRK P1+