Bringebærostekake

Lag på lag ostekake med bringebær i ostemassen og bringebærgelé.

Foto: Marit Hegle

Bringebær­ostekake

Tre lag bringebærgelé, tre lag bringebærostemasse, friske bringebær, marengs og spiselige blomster er plassert på en bunn av havrekjeks i ostekaken fra Marit Hegle.

Slik gjør du

Bunnen

Knus kjeksene til de er helt pulveriserte. Jeg pleier å legge kjeksene i en tykk plastpose, presse ut all luften og rulle over med et kjevle. Rør inn kanel. Smelt smøret og bland det godt sammen med kjeksene.
Press blandingen godt ned i en kakeform på 24 cm. Prøv å få bunnen så jevn som mulig. Hvis du har blank plaststrips så kan du kle innsiden av kakeformen din med dette, det er ikke nødvendig men gjør det lettere å fjerne formen og gir et jevnere resultat.
Jeg bruker en plastskrape for å få kantene mest mulig jevne.

Plasser formen inn i kjøleskapet mens du lager ostemassen.

Gelé og ostemasse

Kok opp vannet i en kasserolle. Tilsett 2 pakker gelépulver. Rør til alt pulveret er oppløst. Avkjøl til romtemperatur.

Varm opp bringebærene i en kasserolle til de så vidt begynner å ryke litt. Press bærene gjennom en sikt for å fjerne frøene.

Bløtlegg gelatinplatene i kaldt vann i 6–7 minutter.

Varm opp bringebærpureen, som nå er uten frø, i en kasserolle til det begynner å ryke. Klem vannet ut fra gelatinplatene og rør de inn i pureen.

For å få helt fine og jevne lag må man lage ostemassen i 3 omganger, hvis ikke begynner den å stivne før du får på det siste laget og lagene blir ujevne.

Pisk sammen 1 dl rømme (95 gram), 100 g Philadelphia, 33 g melis og en liten teskje vaniljesukker. Fordel bringebærpureen i 3 like deler og bland en av delene inn i rømme- og osteblandingen. Pisk bløt krem av 1 dl kremfløte. Bland kremen sammen med rømme- og osteblandingen.
Hell ostemassen over kjeksbunnen. Du kan gjerne vrikke litt på formen for å la ostemassen fordele seg helt jevnt.

Plasser kaken i fryseren i ca. 15 minutter. NB! Det er viktig at kaken står helt jevnt, hvis du ønsker helt rette fine lag i kaken din.

Når det første laget med ostemasse har stivnet så fordeler du geleen i 3 like deler. Sjekk at temperaturen ikke er varmere enn fingervarm før du forsiktig heller en av delene over ostemassen. Jeg pleier å plassere en skje like over ostemassen og helle geleen slik at den treffer skjeen først, og deretter renner ned på ostemassen. Plasser kaken tilbake i fryseren i ca. 15 minutter.

Gjenta så prosessen ved å lage enda et lag med ostemasse med rømme, Philadelphia, melis, vaniljesukker, bringebærpuré og krem. Hvis bringebærpureen begynner å stivne så varmer du den forsiktig før du tilsetter den i ostemassen. Plasser kaken tilbake i fryseren.
Gjenta med lag 2 gelé, siste lag med ostemasse og deretter siste lag med gelé. Hvert lag behøver ca. 15 min i fryseren før neste lag tilsettes. Når du har helt på siste lag med gelé så plasseres kaken i kjøleskapet i minst 3 timer.

Pynt

Pynt med friske bringebær, pikekyss og gjerne noen spiselige blomster hvis du får tak i det. Forhør deg i blomsterbutikken om de har noen blomster som er spiselige og som ikke er sprøytet.

Kilde: Marit Hegle i radioprogrammet «Brønsj»/NRK P1