Vil forby usunn reklame

Norske barn er fetere enn noensinne. Helsedirektøren vil nå forby reklame for usunn mat som er rettet mot barn.

Helsedirektør Bjørn-Inge Larsen vil forby usunn reklame

Helsedirektør Bjørn-Inge Larsen vil forberede et lovforslag om reklame rettet mot barn. Et forslag som helseministeren skal legge fram for Stortinget i løpet av et års tid.

Foto: Montasje NRK

Les også:

Barn er lett påvirkelige. Og de skjønner ofte ikke hvorfor snacks, brus og godteri er usunt for dem å spise. Derfor kan reklame for slike usunne produkter nå bli forbudt, melder TV 2 Nyhetene ifølge NTB.

Norske barn er elendige på grønnsaker . Tre av fire barn og unge spiser ikke grønnsaker til middag. Og barna våre har aldri vært så fete som nå . Hvert åttende barn her i landet er nå overvektig.

Les også: Slik får du barna til å spise sunt

193 land vil hjelpe barna

Verdens helseorganisasjon (WHO) hadde denne uken et møte, der alle landene i WHO ble enige om reklamerestriksjonene.

– Alle landene har nå anbefalt de samme retningslinjene. Det betyr at det er en intensjon om å innføre begrensninger i reklame for usunn mat og drikke til barn hos alle WHOs 193 medlemsland, sier Larsen til TV 2.

Presidentfruen vil påvirke barns livsstil

Også Michelle Obama har engasjert seg i de usunne problemene. Presidentfruen har startet vektkampanje , etter familielegens advarsler mot overvekt hos hennes egne barn.

Obama-døtrene skal ha blitt nektet TV-titting på hverdager. De byttet til lettmelk, og måtte kutte i antall burgere de spiste. Størrelsen på porsjonene ble mindre, og sukkerholdige drikker ble byttet ut med vann. De spiste også mer frukt og grønt gjennom hele dagen.

– Det var virkelig små ting, men disse endringene førte til store forbedringer, noe jeg ikke hadde sett for meg, uttalte Michelle Obama tidligere i år.

Lovforslag neste år

Helsedirekør Bjørn-Inge Larsen ser viktigheten av at presidentfruen tar opp kampen mot overvekt hos barn.

– Det hjelper oss at Michelle Obama går i bresjen for å påvirke barns livsstil i USA. Det gjør at de amerikanske forhandlerne i WHO får andre instrukser med seg når de forhandler, sier helsedirektøren.

Nå vil Larsen forberede et lovforslag om reklame rettet mot barn. Et forslag som helseministeren skal legge fram for Stortinget i løpet av et års tid, ifølge NTB.

Test deg selv: Er du avhengig av sukker?

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.