Hopp til innhold

Norske barn har aldri vært så fete

Norske barn er fetere enn noensinne, hvert åttende barn er nå overvektig.

Fedme
Foto: TOBY MELVILLE / REUTERS

Helsemyndighetene frykter en fedmeepidemi blant barn og unge dersom de ikke river seg løs fra TV-apparatet og PC-skjermen.

Sitter stille 44 timer i uken

– Når 10. klassinger bruker 44 timer per uke av fritiden til å sitte stille foran PC eller TV, vil de og samfunnet få et fremtidig helseproblem, sier assisterende helsedirektør Bjørn Guldvog til NRK.

I en ny rapport slås det fast at barn og ungdom beveger seg så lite at myndighetene frykter at norske barn om femten år er like tjukke som de amerikanske. I USA har overvektige barn blitt et stort problem de siste femten årene

– I 1990 var omtrent 10 prosent av amerikanerne overvektige. I 1998 rundt 20 prosent, og i 2006 var det i flere stater over 30 prosent overvektige. Vi har en tendens til å etterape amerikanerne i livsstil. Det må ikke skje nå, sier Guldvog, som varsler en kamp mot fedme blant barn og unge.

Hvert fjerde barn kan bli overvektig

For hvis ikke trenden snur kan hvert fjerde norske barn være overvektig om femten år.

– Det er viktig å til rette for at de unge skal være i fysisk aktivitet. Og det gjelder ikke bar organisert sport, men på skolen og det må være mulig å være fysisk aktive på fritiden, sier Guldvog.

AKTUELT NÅ