Det har lenge vært kjent at transfettsyrer gir økt risiko for hjerteinfarkt. I tillegg fører fettet til mer av det onde kolesterolet i blodet, samtidig som det også senker det gode kolesterolet.
Derfor har eksperter helt siden 90-tallet advart nordmenn mot det helseskadelige fettet.
Nå viser rapporter at nordmenn spiser stadig mindre transfett.
Les også:
- Fortsatt en jobb å gjøre
- I dag er nordmenns gjennomsnittlige inntak i tråd med anbefalinger fra Verdens helseorganisasjon,WHO, sier avdelingsdirektør Arnhild Haga Rimestad i Sosial- og Helsedirektoratet.
WHO anbefaler at inntaket av transfettsyrer begrenses til mindre enn 1 prosent av energiinntaket.
- Nedgangen i inntak av transfett er svært gledelig. Men vi har fortsatt en jobb å gjøre for å redusere inntaket av mettet fett. Å velge magre kjøtt- og meieriprodukter er et godt råd, sier Rimestad.
Vil ha merking
Mikro-popkorn og visse typer kaker og kjeks er de enkeltvarene som inneholder høyest andel transfett per 100 gram fett.
Les også:
Myndighetene i Norge har lenge samarbeidet med matvareindustrien om å redusere forbruket av transfett.
Nå prøver Sosial- og Helsedirektoratet å få EU med på obligatorisk merking av transfett på matvarer.