Hopp til innhold

Ut med transfettet

Det helseskadelige transfettet får mindre plass i det norske kostholdet.

Kjeks, cookies
Foto: ScanStockPhoto

Det har lenge vært kjent at transfettsyrer gir økt risiko for hjerteinfarkt. I tillegg fører fettet til mer av det onde kolesterolet i blodet, samtidig som det også senker det gode kolesterolet.

Derfor har eksperter helt siden 90-tallet advart nordmenn mot det helseskadelige fettet.

Nå viser rapporter at nordmenn spiser stadig mindre transfett.

Les også: Transfett og godt fett

- Fortsatt en jobb å gjøre

- I dag er nordmenns gjennomsnittlige inntak i tråd med anbefalinger fra Verdens helseorganisasjon,WHO, sier avdelingsdirektør Arnhild Haga Rimestad i Sosial- og Helsedirektoratet.

WHO anbefaler at inntaket av transfettsyrer begrenses til mindre enn 1 prosent av energiinntaket.

 - Nedgangen i inntak av transfett er svært gledelig. Men vi har fortsatt en jobb å gjøre for å redusere inntaket av mettet fett. Å velge magre kjøtt- og meieriprodukter er et godt råd, sier Rimestad.

Vil ha merking

Mikro-popkorn og visse typer kaker og kjeks er de enkeltvarene som inneholder høyest andel transfett per 100 gram fett.

Les også: Ikke vær redd for egget

Myndighetene i Norge har lenge samarbeidet med matvareindustrien om å redusere forbruket av transfett.

Nå prøver Sosial- og Helsedirektoratet å få EU med på obligatorisk merking av transfett på matvarer.

 

FÅ PULS-NYHETSBREV GRATIS. TRYKK HER

 

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)