– Problemet er kunstig framstilte transfettsyrer, forklarer ernæringsspesialisten. – Dette oppstår når man herder vegetabilsk fett slik at det blir hardt.
Transfett finnes bl.a. i margariner som anvendes industrielt til produksjon av brød og butterdeigsprodukter som kjeks, wienerbrød og annet bakverk som skal ha lang holdbarhet.
Wienerbrød og bakverk med lang holdbarhet kan inneholde skadelig transfett. NRK-foto: Steinar Lote
– I kroppen konkurrerer transfettet med sunnere fettyper som Omega-3. Ved å fortrenge de gode fettsyrene kan bl.a. betennelsestilstander bli forverret.
Sjekk innholdet!
– Mitt råd er at man leser innholdsdeklarasjonen på matvarene man kjøper. Hvis matvaren er merket med ”Delvis herdet vegetabilsk fett” skal man være litt forsiktig. For da er det snakk om transfett, forklarer Fedon Lindberg.
Han viser til at Danmark og Canada har langt strengere lovgivning enn oss når det gjelder merking av innholdet i matvarer. Og i disse dager kommer USA etter med et påbud om at transfett i mat skal og må merkes. – Jeg regner med at slike regler også vil bli innført her i Norge etter hvert, sier kostholdseksperten.
Depresjoner
I dagens TV-program fortalte Lindberg om kosthold som kan motvirke depresjoner. En seer lurer på om det også finnes mat som har den stikk motsatte effekten.
– Ja det gjør det. De fettsyrene som kalles Omega-6 kan ha en negativ effekt på psyken. Når balansen mellom Omega-3 og Omega-6 forrykkes til fordel for sistnevnte, kan det oppstå problemer.
– Alle planteoljer, vel å merke unntatt olivenolje, inneholder Omega-6. Det gjelder produkter som soyaolje, solsikkeolje og maisolje. Men også industrielt framstilte matvarer kan inneholde slike stoffer.
Fedon Lindberg. Foto: NRK Puls.
– Men vi anbefales jo å bruke vegetabilsk olje i kostholdet fordi det skal være så sunt?
– Slike anbefalinger har sammenheng med at flerumettet fett, slik Omega-6 er, senker det skadelige kolesterolet i kroppen. Og det er jo bra, sier Lindberg.
– Men det er dessverre slik at depresjon kan bli en uønsket bivirkning. Grunnen er altså at de faktisk motvirker effekten av det gode Omega-3 fettet. Forøvrig kan sukker og raske karbohydrater gi en kortsiktig positiv effekt, men vi vet nå at overforbruk forverrer depresjon. Alkohol i store mengder kan ha samme effekt.
Hva med tran?
En annen seer lurer på om man kan ta for mye tran. – Ja, det kan være mer problematisk å ta for mye tran enn for mye Omega-3. Tranen inneholder vitaminene A og D som er fettløselige, i motsetning til de vannløselige som skylles vekk i urinen uten å bli lagret i kroppen, forklarer Fedon Lindberg.