Hopp til innhold

Tegnene på at du har kommet i overgangsalderen

Hetetokter er bare ett av symptomene på overgangsalder. – Kvinner som kommer i overgangsalderen før 40-årsalderen bør oppsøke lege, sier professor.

Overgangsalder

HETETOKTER: Sliter du veldig i overgangsalderen, kan det være lurt å oppsøke fastlege eller gynekolog.

Foto: Marit Aaby Vebenstad / NRK

Mette Moen

Mette Haase Moen er gynekolog og professor emerita ved NTNU.

Foto: Kaja Bruskeland

– De vanligste plagene er nattesvette, hetetokter og dårlig søvn, sier Mette Moen, gynekolog og professor emerita ved NTNU.

Norsk Helseinformatikk nevner blødningsforstyrrelser, hjerteklapp og urinveisplager som andre vanlige symptomer på overgangsalder. I tillegg kan nedsatt sexlyst, nedstemthet, ustabilt humør og dårligere konsentrasjonsevne forekomme.

Overgangsalderen, eller klimakteriet, varer gjerne fra fire til syv år. Men for femten prosent varer det livet ut.

– Før mensen forsvinner helt, er det gjerne endringer i syklusen. I denne perioden kan du ha forbigående plager, opplyser Moen til NRK.

– Kommer av lavt østrogennivå

Erik Qvigstad, professor ved UIO og overlege ved Oslo universitetssykehus, forteller at symptomene kommer av lavt østrogennivå.

Han legger til at 40 til 50 prosent av kvinnene ikke har symptomer, mens 10 til 15 prosent har mye plager.

– De resterende 40 til 50 prosentene har overkommelige problemer, sier Qvigstad.

Mette Moen forteller at østrogen er det mest effektive mot plagene.

– Er du veldig plaget, bør du oppsøke fastlege eller gynekolog. Østrogenbehandling opp til 60 år er totalt sett gunstig, sier hun.

Etter en studie i 2002, som viste at østrogen kan ha uheldige effekter, brukes det i mindre grad.

– Én prosent kommer i overgangsalder før de er 40

Ifølge Erik Qvigstad er gjennomsnittsalderen for klimakteriet mellom 51 og 52 år. Ca. 10 prosent kommer i tidlig overgangsalder, før fylte 45 år.

Én prosent kommer i overgangsalder allerede før de er 40 år.

– Kvinner som kommer i overgangsalderen før 40-årsalder, bør oppsøke lege. Da må det tilføres østrogen og gestagen, som kan forebygge benskjørhet og hjerte- og karsykdommer, opplyser Qvigstad.

Blodprøve kan gi deg svar

Kari Løvendahl Mogstad

Kari Løvendahl Mogstad er fastlege og spesialist i allmennmedisin.

Foto: Kari-Anne Toth

Spesialist i allmennmedisin, Kari Løvendahl Mogstad, forteller at en del kvinner blant annet opplever endringer i humøret, nedsatt sexlyst og slitenhet, uten åpenbare grunner.

– Er du i 40-årsalderen og opplever disse symptomene, er nok ikke overgangsalder det første du tenker på. Men fastlegen bør være på vakt, og huske på at det faktisk kan være begynnende overgangsalder, mener Mogstad.

Siden det kan være en arvelig belastning, bør fastlegen spørre om mor og eventuelt søster kom tidlig i overgangsalderen.

En blodprøve som avdekker hormonbalansen kan gi deg svar på om overgangsalderen er i gang.

– Den vanligste blodprøven er FSH (follikkelstimulerende hormon), som er med og styrer østrogenproduksjonen i eggstokkene. Hormonet øker når overgangsalderen inntrer, og østrogen og progesteron går ned. Jeg opplever med jevne mellomrom at kvinner på omtrent 40 år kommer med denne problemstillingen, så det er viktig at både leger og kvinnene selv er klar over at dette kan forekomme, avslutter Mogstad.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)