NRK Meny
Normal

Tidlig overgangsalder øker faren for hjerte- og karsykdommer

- Kvinner som har gjennomgått overgangsalderen tidlig, før fylte 46, kan ha mer enn to ganger høyere risiko for å få hjerteinfarkt, slag eller andre hjertesykdommer senere i livet, ifølge forskere.

Overgangsalder

Mange kvinner gruer seg til overgangsalderen. De føler at de vil bli lite tiltrekkende, ensomme, ubrukelige og hjelpeløse.

Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

Leger bør derfor spørre eldre kvinner om overgangsalderen slik at kvinner i tidlig overgangsalder kan få hjelp til forebygge hjertesykdommer.

- Det er viktig for kvinner å vite at tidlig overgangsalder er en potensiell risikofaktor for hjerte-og karsykdom, sier Melissa Wellons, forsker på universitet i Alabama.

LES OGSÅ: Østrogen eller ikke?

LES OGSÅ: Flere yngre kvinner får brystkreft

- De kan da jobbe hardere for å forbedre denne risikoen ved å trene og følge et sunt kosthold. Dette vil redusere risikoen for høyt kolesterol og blodtrykk.

- Leger bør spørre eldre kvinner

Gjennomsnittsalderen på overgangsalderen er 51 år. Melissa Wellons mener leger bør rutinemessig spørre voksne kvinner når de har kommet til dette stadiet i livet.

Hennes team har studert mer enn 2500 kvinner som var i aldersgruppen 45-84 da studien startet i 2000. Nesten 28 prosent av kvinnene rapporterte om tidlig overgangsalder. 446 kvinner og 18 prosent hadde naturlig overgangsalder og 10 prosent hadde kommet i overgangsalderen på grunn av fjerning av eggstokkene.

LES OGSÅ: Hvem kan steriliseres? .

Høyere risiko for hjerteproblemer

Ingen av kvinnene hadde hatt hjerteinfarkt, hjerneslag, brystsmerter kjent som angina eller andre hjerteproblemer før 55 år.

Men etter fylte 55 år, var det en større sannsynlighet for at kvinnene som hadde kommet tidlig i overgangsalderen hadde hatt hjerteproblemer. Disse kvinnene hadde to ganger så høy risiko for å få hjerteproblemene enn de som kom i normal overgangsalder.

Nesten seks prosent av kvinnene som kom i overgangsalderen tidlig hadde hatt hjerteproblemer, mot 2,6 prosent av kvinnene som ikke hadde kommet i overgangsalderen, eller som kom i den etter 47 år.

- Vår studie er observasjonell, og vi kan derfor ikke konkludere at tidlig overgangsalder forårsaker fremtidige kardiovaskulære
sykdommer. Men våre funn underbygger risikoen for fremtidige hjerte- og karsykdommer ved tidlig overgangsalder.

Bruk av hormonbehandling har falt

Før 2002 satte leger kvinner på hormonbehandling, eller HRT, for å senke risikoen for hjertesykdom eller osteoporose, som begge går opp kraftig etter overgangsalderen.

Hormonbehandling innebærer å ta tilskudd av kvinnelige kjønnshormoner for å veie opp for kroppens synkende nivåer i overgangsalderen.

Men bruken av hormonbehandling falt i 2002 etter utgivelsen av studien Women's Health Initiative, som fant en økt risiko for eggstokkreft, brystkreft, slag og andre
problemer fra hormonbehandling.

Studier viser også at hormonbehandling ikke beskytter mot hjertesykdom.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.