Hopp til innhold

12 ting du bør vite om mensen

I snitt har damer mensen i rundt 40 år av livet. Men visste du at det er mange som ikke kan skylde på PMS? Og hvor mye blod kommer egentlig ut?

Tampong

Mensen starter rett før 13-års alder og opphører når kvinnen er drøye 50 år - i gjennomsnitt. Illustrasjonsfoto.

Foto: Maria Elsness / NRK

Mensen, Tante Rød, Uka, Perioden. Ikke så kjært barn har mange navn. I det siste har mensen endelig kommet litt frem i lyset, blant annet med den blodferske norske boken om mensen. Likevel vet mange ofte lite om blødningene omtrent halvparten av befolkningen har, har hatt eller skal få hver måned.

Her er ekspertenes guide til menstruasjon:

1. Når er det vanlig å få mensen?

Kvinne i truse
Foto: Colourbox

De fleste jenter glemmer aldri sin første menstruasjon. Gjennomsnittsalderen for når man får mensen første gang varierer faktisk noe fra land til land.

– Data fra Norge viser at norske jenter i snitt får mens når de er 12,5 år. Alder for når første mens kommer kan imidlertid variere mellom 8 til 18-års alder, sier Liv Bente Romundstad til NRK.no. Hun er gynekolog på Spiren Fertilitetsklinikk, og postdoktor ved NTNU.

2. Hvorfor heter det mensen?

Ordet menstruasjon forkortes ofte til mensen.

– Menstruasjon kommer fra latin og betyr månedlig. Det beskriver at menstruasjonen er en del av den månedlige fruktbarhetssyklusen hos kvinner i fruktbar alder, forteller Trude Tomasgård, helsesøster og ekspert for Libresse.no.

3. Hvor ofte er det vanlig å få mensen?

Bind på do
Foto: Maria Elsness / NRK

Unge jenter har ofte uregelmessige blødninger i starten.

– Den gjennomsnittlige menstruasjonssyklusen er 28 dager lang fra første dag i en menstruasjon til første dag i den neste. Variasjon mellom 21 og 35 dager fra første dag i en syklus og til første dag i neste menssyklus regnes som normalt, forklarer gynekolog Romundstad.

Syklusen deles ofte opp i to faser, før og etter eggløsningen.

– Eggløsning skjer ofte på dag 13 eller 14 dersom syklusen er på 28 dager. I løpet av menstruasjonssyklusen modnes en eggcelle, og livmoren gjør seg klar for å ta imot egget i tilfelle det blir befruktet. Dersom det ikke kommer et befruktet egg og setter seg fast i livmorslimhinnen, vil kroppen oppfatte at den ikke er gravid – og mensblødningen med avstøtning av livmorslimhinnen starter, forteller hun videre.

4. Hvor mange år til sammen av livet har man mensen?

Bind i butikk
Foto: Maria Elsness / NRK

De fleste kvinner har menstruasjon i hele 40 år i løpet av livet.

– Mensen starter rett før 13-års alder og opphører når kvinnen er drøye 50 år i snitt, sier gynekologen og postdoktoren.

En grunn til å lese videre altså, for sannsynligheten for at noen du kjenner har mensen akkurat nå er stor.

5. Hvor mye blod kommer egentlig ut?

Kiran Gandhi

Kiran Gandhi hadde menstruasjon, men lot tampongen ligge hjemme da hun løp London Maraton. – Siden menstruasjon holdes i det skjulte, læres kvinner opp til å verken klage over det eller snakke om sine kroppers funksjoner, sa hun om stuntet.

Foto: Privat

Det er lett å tro at blodmengden som renner ut er større enn den egentlig er. Men noen foss er det ikke, selv om det kan kjennes slik ut.

– I løpet av en månedlig menstruasjonsblødning kommer det ut et volum på ca. 35 milliliter til sammen. Her er det variasjoner fra en kvinne til en annen, og volum mellom 10 og 80 milliliter betraktes som normalt, forklarer gynekologen.

Væsken som kommer kalles ofte menstruasjonsblod, men dette er slettes ikke vanlig blod.

– Denne væsken er sammensatt av slim fra livmorslimhinnen, vevet fra selve livmorslimhinnen, blod og noe sekret fra vagina, sier underlivseksperten videre.

6. Klumpene med blod, hva er det?

Mensen kan være tynn og rennende – eller klumpete.

– Ved kraftige blødninger vil blodet ofte koagulere. Dette kan sees som klumper som kommer ut. Noen av klumpene under menstruasjonen kan også være små biter av livmorslimhinnen som avstøtes, sier Romundstad.

7. Bind eller tampong?

Produkter
Foto: Maria Elsness / NRK

Det varierer fra jente til jente hva hun liker best å beskytte seg med når hun har mensen.

– Bruk av bind eller tampong vil variere både med alder og blødningsmengde. Ved bruk av tampong er det viktig å skifte hyppig for å redusere risiko for infeksjon. Ved vanlig, god hygiene er det liten risiko for infeksjon, forklarer gynekologen.

8 ... eller kanskje menskopp?

Menskopp
Foto: Maria Elsness / NRK

Det har også kommet et relativt nytt produkt på det norske markedet som et alternativ til bind og tamponger – menskoppen.

Koppen skal tømmes, vaskes og kan brukes i flere år. Uvant for de fleste, men billig og miljøvennlig. Du skal kunne bruke den i tolv timer før den må tømmes.

– Du kan gjøre hva du vil når du har på en menskopp - som trene, bade og sove. Koppen finnes i to størrelser. Størrelse 1 for de under 30 og de som ikke har fått barn, og størrelse 2 for de som er over 30 eller som har født, sier Lisa Perby, gründer av Menskopp.no.

Og ja – menskoppen fungerer slik navnet tilsier: Det er en myk kopp som plasseres som en tampong og samler opp væske.

9. Menssmerter – hva kan du gjøre med det?

Piller
Foto: Maria Elsness / NRk

De fleste opplever mest menstruasjonssmerter i ung alder.

– Det kan skyldes at plagene er uvant og at en trenger å venne seg til ubehag som kan følge menstruasjonsblødningen. Enkelte kvinner har plager gjennom hele fruktbarhetsperioden, og trenger oppfølging av lege for dette, sier helsesøster Tomasgård.

Smertene skyldes at livmoren trekker seg sammen for å presse menstruasjonsvæsken ut av livmoren.

– Mange opplever at varme lindrer godt, varm dusj eller varmepute i sengen. Det er viktig å holde seg i normal aktivitet og unngå å bli liggende passiv da det lett forverrer smerter i underliv og korsrygg, mener helsesøsteren.

Gynekologen forteller at du også kan få medisiner mot smertene:

– Menssmerter skyldes ofte høye nivåer at stoffer som kalles prostaglandiner. Medikamenter som inneholder ibuprofen eller naproksen kan lindre symptomene for de fleste.

10. PMS – hva er det, og har alle det?

PMS eller premenstruelt syndrom er en fellesbetegnelse for fysiske, psykiske og emosjonelle plager relatert til kvinnens menssyklus.

– Noen opplever følelsesmessige forstyrrelser eller endringer sju til ti dager før forventet menstruasjon. Det kan dreie seg om økt irritabilitet, følsomhet, økt tretthet eller oppblåsthet, sier gynekologen.

Hun forteller videre at det kun er en liten andel (to til fire prosent) av kvinnene som har så uttalte plager at det avviker fra det som betraktes som normalt.

11. Kan man bli gravid med mensen?

Gravid
Foto: Maria Elsness

Spontane eggløsninger forekommer, i teorien kan dette også skje like i tilknytning til menstruasjonen.

– I utgangspunktet er det ikke særlig stor sannsynlighet for å bli gravid under mensen. Det er likevel ikke anbefalt å bruke mensen som en trygg periode. Sædceller kan overleve flere dager inne i en kvinnes kropp. Dersom eggløsningen kommer tett inntil avsluttet blødning kan man bli gravid, forklarer gynekolog Romundstad.

12. Når slutter det å blø?

Kalender
Foto: Maria Elsness / NRK

En gang tar det faktisk slutt. Jenta har blitt til en middelaldrende kvinne. Hun slipper mensen, trenger ikke å kjøpe tamponger, unngår smerter og blodflekker på klærne. Men hun mister samtidig evnen til å få barn.

– Overgangsalderen inntreffer i gjennomsnitt rundt drøye 50-års alder. Det vanlige intervallet for overgangsalder er mellom 48 og 53 år, avslutter underlivets kvinne.

  • Se om mensen på Newton:
Programleder: Line Jansrud

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)