Hopp til innhold

Syv ting du bør vite når du leier bolig

Som leietaker har du både rettigheter og plikter.

Overtar bolig

Det er flere ting du bør ha kontroll på både før og etter du har overtatt nøkkelen til din nye bolig.

Foto: Hans Ola Hevrøy / NRK

Har du ikke alt på stell når du skal leie bolig, kan ting gå galt. En undersøkelse Forbrukerrådet har gjort i år, viser at bare én av syv har en viss formodning om rettighetene sine som leietaker.

– Når du skal leie er det viktig at du har alt på plass, så du slipper ubehagelige erfaringer, sier Ingeborg Flønes, direktør Forbrukerservice i Forbrukerrådet til NRK.

Her er syv ting du bør ha kontroll på når du skal leie bolig:

1. Første bud: Sjekk boligen grundig!

Vinduskarm der malingen har flasset av

Du bør sjekke boligen grundig før du flytter inn. Har du ikke mulighet til det, kan en kort oppsigelsesfrist sikre deg.

Foto: Bjørn Opsahl / NRK

Til tross for at dette tipset virker innlysende, hender det at leietakere ikke ser boligen før de flytter inn.

Noen ganger kan det være vanskelig å finne seg bolig. Dersom du bor langt unna, og vil spare reiseutgifter, kan det å slå til på en bolig være et lettvint valg. Men du kan være uheldig.

– Skriver du under på husleiekontrakt på en usett bolig, tar du en sjanse du fort kan angre på, og hvor det er for sent å snu. Sjekk derfor alltid boligen grundig før du flytter inn, er rådet fra Ingeborg Flønes.

Husleieloven forsikrer at du ikke kan flytte inn i en for dårlig bolig. Men i Norge er det mange gamle, trekkfulle hus som mer enn godt nok fyller standarden, forklarer Flønes.

– Men du kan sikre deg med en kort oppsigelsesfrist, slik at du har tak over hodet mens du ser etter nytt sted å bo, legger hun til.

Du bør også sjekke at boligen du leier oppfyller kravene til brannsikkerhet og godt inneklima.

2. Skriv kontrakt

Husleiekontrakt

En husleiekontrakt gjør at du unngår uklarheter og misforståelser.

Foto: Hans Ola Hevrøy / NRK

Bruker du husleiekontrakt kan du spare deg for mange ubehagelige situasjoner. Leiekontrakten skal være underskrevet av begge parter, og både utleier og leietaker bør ha hvert sitt eksemplar av kontrakten.

– En husleiekontrakt vil gjøre at du unngår uklarheter og misforståelser. Skulle det oppstå uenigheter, har du alt på papiret. Mange er blitt veldig påpasselige med å skrive under kontrakt, sier Olav Benjaminsen, kundekonsulent i Norges arktiske studentsamskipnad.

Her skal alle viktige forhold være med, som hvor mye husleien er på, når den skal betales og hvem du skal belate til, ifølge Forbrukerrådet. I utgangspunktet trenger du ikke godta en økning av husleien.

– Ved å skrive under kontrakt, vet du hva og hvem du skal forholde deg til. I kontrakten skal det stå hva leien dekker, plikter du har mens du leier, om du kan ha husdyr, hvordan du kan si opp og kontonummer på felleskonto som depositumet skal plasseres, forteller Ingeborg Flønes.

I kontrakten skal det også oppgis om leieperioden er tidsbestemt eller ikke, samt avtale om oppsigelsesfrist. Eventuelle ekstraplikter som gangvask og snømåking, bør også være med i avtalen.

3. Ikke gå i depositumfella

Depositum

Depositumet skal plasseres på en egen depositumskonto.

Foto: Hans Ola Hevrøy / NRK

Skal du leie bolig, oppfordrer Forbrukerrådet deg til å aldri plassere penger på utleiers konto.

– Dersom utleier krever depositum, skal pengene plasseres på en egen depositumskonto som begge har tilgang til. Dere kan begge opprette kontoen, men det er utleier som skal betale for den, forklarer Flønes.

En depositumskonto kan hindre at du havner i uheldige situasjoner.

– Hvis for eksempel utleieren nekter å betale ut depositumet, kan en depositumskonto sikre deg, sier Flønes.

Hvor mye du må ut med i depositum, kan variere. Men det finnes en maksgrense.

– Det er ikke tillatt å kreve mer enn seks måneders husleie, påpeker Olav Benjaminsen.

4. Dokumentér skader på boligen

Dokumenterer skade

Det kan være lurt å dokumentere boligens tilstand ved å ta bilder av den når du flytter inn.

Foto: Hans Ola Hevrøy / NRK

– Når du overtar boligen, bør du gå gjennom den i felleskap med utleier, og notere ned boligens tilstand, forklarer Benjaminsen.

Det samme bør du gjøre når du leverer nøklene tilbake etter at leieperioden er over, legger Ingeborg Flønes til.

Da skal du slippe å betale for skader som var der da du flyttet inn, eller skader som har oppstått etter at du har flyttet ut, sier hun.

Skadene kan dokumenteres i et overtakelses- og tilbakeleveringsskjema.

Du kan også dokumentere ved å ta bilder av boligen før og etter leieperioden.

5. Kollektiv? Foreslå individuelle leiekontrakter

Husleiekontrakt

Bor du i kollektiv er det ikke nok at bare den ene leietakeren skriver under kontrakten.

Foto: Hans Ola Hevrøy / NRK

– Skal du bo i kollektiv, bør alle leietakerne skrive under kontrakten. Da står hver og en ansvarlig for det dem gjør, forklarer Olav Benjaminsen.

– Vi hører ikke rent sjeldent om folk som har vært snille, og tatt på seg ansvar for å betale husleie eller strøm for andre, sier Ingeborg Flønes.

Dette er ikke lurt, ifølge Forbrukerrådet.

– Du kan selv ende opp med å fungere som bank for kollektivet ditt, noe de færreste har råd eller lyst til. Ikke gi etter for press, men foreslå for utleier at det tegnes individuelle leiekontrakter og strøm for hver enkelt, forteller Flønes.

6. Du har vedlikeholdsansvar

Vedlikehold

Utleier må dekke skader på ting som er en del av boligen. Men som leietaker har du vedlikeholdsansvar.

Foto: Hans Ola Hevrøy / NRK

Ting som er en del av leiligheten, og som blir ødelagt, må utleier dekke.

– Hvis for eksempel varmtvannsberederen knekker sammen etter noen måneders tid, bør du ta kontakt med utleier så fort som mulig. Tilbyr han at dere deler kostnaden, trenger du ikke å godta det, forklarer Ingeborg Flønes.

Men du som leietaker har vedlikeholdsansvar.

– Hvis varmtvannsberederen knekker sammen da du slo den av for å spare strøm, fordi du skulle på en måneds tur til Thailand midt på vinteren, må du nok dekke regningen, sier Flønes.

– Utleier har ansvar for reperasjon av fastmontert utstyr. Hvitevarer har leietaker ansvar for, legger Olav Benjaminsen til.

Er ikke annet avtalt, har du derfor som leietaker ansvar for vedlikehold av blant annet dørlåser, kraner, vannklosetter, elektriske kontakter og brytere, røykvarsler og brannslukkingsutstyr.

7. Her får du hjelp

Ringer

Dersom ting ikke fungerer som avtalt, kan du få hjelp.

Foto: Hans Ola Hevrøy / NRK

Dersom du opplever ting du ikke hadde regnet med, på bakgrunn av opplysninger du fikk fra utleier da du flyttet inn, eller hva du så på visningen, kan du klage.

– Bor du i Oslo, Akershus, Trøndelag eller Hordaland kan du bruke husleietvistutvalget. Bor du et annet sted i landet, kan du bruke konfliktrådet eller forliksrådet, forklarer Flønes.

Se flere tips fra Forbrukerinspektørene:

FBI innslag om leiemarkedet

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)