Boligannonser skjuler sexsalg

Store deler av Trondheims sexmarked er blitt flyttet til private leiligheter. Disse leies ofte gjennom annonsesider, som Finn.no og Airbnb.no, uten at eierne vet om hva som foregår.

Airbnb.no

Mange huseiere vet ikke at rommene de leier ut på nettsteder som Airbnb.no og Finn.no brukes til sexsalg.

Foto: Montasje/NRK / Airbnb.no

Da «Pimpit», politiets innsats mot prostitusjon i Trondheim, kom tilbake, etter å ha vært midlertidig nede i åtte måneder, oppdaget de en markant oppblomstring av sexsalg fra private og kommunale leiligheter.

Politiet i Trondheim ser en økende trend til at prostitusjon foregår i private leiligheter, som ofte er utleid for en kortere periode. Politiet kjenner til at både Finn.no og Airbnb.no er brukt til dette formålet. Det forteller en politimann, som jobber i «Pimpit». Han ønsker å forbli anonym, for å ikke ødelegge sin funksjon som uropatrulje opp mot prostitusjonsmiljøet.

Uvitende utleiere

I Trondheim i år har det så langt vært 61 anmeldelser for kjøp av sex. Politiet vet om 27 forskjellige leiligheter i byen hvor det har foregått prostitusjon. Minst tre av disse er leid gjennom FINN.no og Airbnb.no.

Selger sex i ubetjente solstudioer

– Vi har sett at godtroende personer har leid ut leilighetene sine for en kortere periode, uten å vite hva som har foregått, sier politimannen.

Politiet har da kontaktet leilighetenes eiere, som har blitt varslet om aktiviteten.

De fleste er kjent med FINN.no. Nå har også Airbnb.no blitt en populær utleieside. Der ligger det i dag 150 bosteder til leie i Trondheim. Her kan man finne rom til knappe 100 kroner natten.

– For de prostituerte er private leiligheter ofte billigere og mer komfortabelt, enn for eksempel hotell, sier etterforskeren i «Pimpit».

Ukjent for FINN.no

Geir Petter Gjeffsen

Leder for forbrukertrygghet i FINN.no, Geir Petter Gjefsen.

Foto: FINN.no

Geir Petter Gjefsen, leder for forbrukertrygghet i FINN.no, sier han ikke er kjent med problemstillingen. Han har verken hørt om problemet fra annonsekunder eller politiet.

Han mener det likevel vil være vanskelig for nettstedet å gjøre noe.

– Det blir vanskelig for oss å kontrollere at de som driver med dette ikke får leie bolig, men vi skal selvfølgelig være behjelpelige, dersom politiet tar kontakt. Vi ønsker ikke at det skal foregå ulovlig aktivitet på FINN.no, sier Gjefsen.

Ble fjernet fra leilighet

Even Heggernes, sjef for Airbnb i Norden, mener det er trygt å bruke nettstedet. Han understreker at reiselivsaktøren kontinuerlig vurderer nye sikkerhetstiltak.

– Over 30 millioner gjester har hatt en trygg og positiv opplevelse med å bruke Airbnb. Problemer for verter og gjester skjer svært sjeldent, men når det skjer så anstrengte vi oss for raskt å hjelpe til med å gjøre det godt igjen.

Airbnb har gjort flere tiltak for å unngå uønskede situasjoner. Gjester og verter bekrefter blant annet sin identitet, ved å koble Airbnb-profilen til sine sosiale nettverk, som Facebook.

– Vedkommende som leide boligen har permanent blitt fjernet fra Airbnb og vi er i kontakt med utleier og tilbyr å bistå med hjelp. Vi har nulltoleranse for slike problemer, opplyser Heggernes til NRK.