Hopp til innhold

Ha med egen bolig-CV på visning

Kampen om de mest sentrale og beste leieboligene blir stor, når flere tusen studenter søker et sted å bo før semesterstart. Da kan det være smart å vite hvordan akkurat du skal skille deg ut.

FBI innslag om leiemarkedet

SE VIDEO: Om hvordan en bør gå fram for å kapre drømmeleiligheten. Fra venstre: Ilan Bolstad, Linda Thøring og Daniel Johansson.

Studentene Linda og Daniel skal bli samboere for første gang og er på utkikk etter en leilighet sentralt i Oslo. De har merket at det er hard kamp om de beste leilighetene.

– Vi har vært på visninger hvor nærmere to hundre personer hadde vist sin interesse, forteller paret.

Paret har vært kreative, og funnet en måte å skille seg ut på.

– Vi har laget en bolig-CV med bilder, hvor det står litt om oss selv, forklarer de.

Annonse

Linda Thøring og Daniel Johansson har laget både en annonse og en egen bolig-CV.

– Med en bolig-CV skiller du deg ut

Utleiekonsulent Ilan Bolstad ved firmaet Leiebolig Utleie AS hjelper utleiere med å leie ut leiligheter. Han mener en bolig-CV, slik Linda og Daniel har laget, kan være avgjørende for om de får drømmeleiligheten eller ikke.

Ilan Bolstad

Ilan Bolstad er utleiekonsulent ved firmaet Leiebolig Utleie AS.

Foto: Petter Nielsen / NRK

– Gir du fra deg en bolig-CV husker utleier deg bedre etter visningen. I en bolig-CV skriver du kort hvem du er, oppgir referanser, interesser og andre ting du mener er relevant for utleier å vite om deg, sier Bolstad.

Han legger til at når du skriver referanser, skal du ikke oppgi familiemedlemmer eller venner, men tidligere utleiere og arbeidsgivere.

– Jo mer utleier vet om deg jo tryggere vil det være å leie ut akkurat til deg. Vi sjekker referanser både fra arbeidstagere og tidligere utleiere. Vi tar en kredittsjekk og gjør oss opp en personlig mening under visningen, sier utleiekonsulenten Bolstad.

Lars Aasen daglig leder i Leieboerforeningen bekrefter at det er lurt å ha en bolig-CV med på visning.

– Mange utleiere etterspør nå en bolig-CV og derfor må man i dag ha den klar. Man bør også sørge for å lage en CV som ser bra ut, sier Aasen.

– Ikke få panikk

Lederen i Leieboerforeningen har et annet godt tips til alle som skal ut på leiemarkedet: Ikke får panikk under boligjakten, for da takker man gjerne ja til en leilighet som er for dyr eller som man egentlig ikke er fornøyd med.

– Ha heller is i magen og finn en midlertidig løsning, som en sofa du kan sove på en stund. Noen kan også få hjelp gjennom studentsamskipnader. Fra juli til september er det alltid veldig hektisk, ikke vær redd for å vente litt, det ordner seg alltid, sier Aasen.

Lars Aasen

Daglig leder i Leieboerforeningen ber folk om å tenke litt kreativt i jakten på bolig.

– Om du er ny i byen vil du etter litt tid gjennom studier og annet få bygget ett nettverk som kan gjøre det lettere å finne en bolig. Det er lurt å bruke nettverk og kontakter så mye som mulig når man ser etter ett sted å bo, mener Aasen.

Han sier det er mange som leier ut privat og det gjelder å komme i kontakt med dem. Han mener at de fleste i dag bruker de samme markedskanalene som for eksempel Finn eller utleiefirmaer når de leter og at man godt kan forsøke å være litt kreativ i jakten.

– Et godt råd kan være å tenke litt utenom det vanlige og oppsøke mennesker med like interesser som deg selv, sier Aasen.

– Hopper du for eksempel i fallskjerm kan du skrive en utlysning om at du er en fallskjermhopper som ser etter bolig i ett forum eller i en Facebook-gruppe for fallskjermhoppere, foreslår han.

Husk bolig-CV

Vær den siste som går fra visningen slik at utleier husker deg.

Foto: NRK

Før du flytter inn

Utleiekonsulenten Bolstads beste råd til både de som skal leie eller leie ut, er å sørge for at man har en skikkelig kontrakt og depositum på en depositumskonto i banken.

– I tillegg er det veldig smart for både utleier og de som leier å ta bilder av hele leiligheten før innflytting, slik at man har god dokumentasjon av leilighetens tilstand. Da er det lettere å unngå at det oppstår uenigheter når man flytter ut, sier Bolstad.

Lars Aasen mener mange glemmer det å ta slike bilder, til tross for at det at det er veldig viktig.

– Man bør også passe på at bildene er merket med dato. Samtidig er det viktig å melde fra til utleier om feil og mangler med engang man oppdager de, sier Aasen.

Han minner også på at det er veldig viktig å sette seg godt inn i kontrakten og hvilken oppsigelsestid leieforholdet har.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)