Hopp til innhold

Ikke tråkk i depositumsfella

Depositum bør settes inn på en depositumskonto. Hvis ikke kan du gå glipp av rentene, i tillegg til at det kan bli vanskelig å få pengene tilbake når du flytter ut.

Låser opp døra

Gå gjennom boligen og dokumenter eventuelle feil og mangler før du flytter inn.

Foto: Kim Jansson / NRK

Ingeborg Flønes i Forbrukerrådet

Ta bilder av eventuelle skader i leiligheten som dokumentasjon før du flytter inn, sier Ingeborg Flønes fra Forbrukerrådet.

Foto: CF-Wesenberg/kolonihaven.no / Forbrukerrådet

Svært mange skriver under på en ny leiekontrakt i august.

Uansett om du leier av en utleiemegler eller en privatperson, er det viktig at du betaler depositum korrekt.

Konto i ditt navn

Loven sier at depositum skal opprettes på en egen konto, som skal stå i ditt navn, skriver Forbrukerrådet på sine sider.

– Du skal få renter på beløpet, og det er utleier som skal dekke kostnadene på kontoen. Du betaler for kontoen gjennom husleien, sier Ingeborg Flønes, direktør for forbrukerservice i Forbrukerrådet til NRK.no.

En egen konto gir deg bedre sikkerhet ved eventuelle uenigheter.

– Begge parter må skrive under på at depositumet kan utbetales når du flytter ut. Men dersom dere er uenige kan banken utbetale pengene etter fem uker uten signatur fra utleier, så sant det ikke foreligger en skriftlig klage, forklarer hun.

I tillegg får du renter på depositumsbeløpet når kontoen står i ditt navn, hvilket kan bli noen tusenlapper etter flere års leieforhold.

Mister hele summen

Forbrukerrådet forteller at de ofte får høre om leietakere som ikke får tilbake depositumet når de flytter ut.

– Da handler det som oftest om en uenighet om skader og slitasje på leiligheten, forteller Flønes.

Derfor er det viktig at dere sammen går gjennom leiligheten og ser på eventuelle skader og slitasje før dere skriver kontrakt.

Ta gjerne bilder av skader, slik at du ikke får skylden for dem når du flytter ut.

– Vi har skjemaer dere kan fylle ut, ett for når du flytter inn, og ett for når du flytter ut. Legg ved bildet av skaden og signer på skjemaene begge to, oppfordrer hun.

Hvis du har ødelagt noe, ikke vasket godt nok før du flytter ut, eller ikke betalt husleie, kan du miste hele depositumet.

Merk deg at det ikke er tillatt å kreve mer enn seks måneders husleie i depositum, og dette må dere bli enige om før leiekontrakten skrives under.

– Utleier kan ikke komme innom en uke etter at du har flyttet inn og be om depositum, understreker Flønes.

Kun ett unntak

– Det skal ikke være forskjell på om du leier boligen privat eller gjennom en megler. Husleieloven gjelder i begge tilfeller, påpeker Flønes.

Det eneste leieforholdet det er greit å gå inn i uten en egen depositumskonto, er med Studentsamskipnaden.

De kan, etter avtale med deg, sette inn penger for inntil tre måneder på en felles depositumskonto som tilhører foreningen.

Sjekk kontrakten nøye

Lars Aasen

Ikke ta til takke med den første og beste leiligheten du kommer over, sier Lars Aasen for Leieboerforeningen.

Foto: Leieboerforeningen

Leieboerforeningen påpeker at mange skriver under på kontrakter der de ikke har forstått alle begrepene.

– Du må være klar over hva slags type kontrakt du inngår, og da tenker jeg spesielt på oppsigelsestiden, sier Lars Aasen, daglig leder i Leieboerforeningen til NRK.no.

Utleier har avtalefrihet, hvilket betyr at han selv kan velge hvordan og når leietaker skal kunne si opp.

– Her er det mange varianter, alt fra at du må binde deg til ett år og har tre måneders oppsigelsestid etter det, til at det kun er utleier som kan si opp, eksemplifiserer han.

Hvis vil ut av leieforholdet før du egentlig kan, ender det ofte med ubehageligheter.

– Vi får mange henvendelser fra leietakere som angrer boligvalget etter kort tid. Men har du skrevet under på at du skal bo der i minst 12 måneder er det veldig vanskelig å komme seg ut av den avtalen uten å måtte betale noe, understreker han.

Ha is i magen

De som angrer boligvalget er ofte nye i byen, uten kontakter og oversikt over byen.

– I disse dager er det svært mange på visning og kamp om leilighetene. Det er lett å inngå en avtale på en bolig som har feil beliggenhet eller koster for mye, sier Aasen.

Klarer du å ha is i magen og vente litt, roer det seg litt utover høsten.

– Nå kan det være 40 eller 50 på visning, og da tar man ofte forhastede beslutninger. Har du mulighet til å låne en sofa hos venner eller familie, er det lettere å finne bolig fra midten av september, råder han.

Selv om det er kjedelig å bo på sofaen hos andre, er det ofte lettere å gjøre det, enn å komme seg ut av en leiekontrakt med bindingstid.

– Som helt fersk i en ny by er det ikke så lett å finne en billig bolig. De fleste rom i kollektiver leies ut gjennom bekjente. Dette nettverket av bekjentskap har du ikke før etter noen uker i den nye byen, avslutter han.


TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)