Sverige fraråder svineinfluensavaksine til barn

Etter å ha funnet en klar sammenheng mellom svineinfluensavaksinen Pandemrix og narkolepsi hos barn, frarådes nå vaksinen gitt til alle i Sverige under 18 år.

Vaksine

Ifølge det svenske legemiddelverket løper barn og unge løper en fire ganger høyere risiko for å få narkolepsi om de vaksinerer seg med Pandemrix.

Foto: M. Spencer Green / Scanpix/AP

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.
For få dager siden endret Sverige
anbefalingene for vaksinering mot svineinfluensa.

Nå blir vaksinen Pandemrix ikke lenger anbefalt til personer under 18 år - tvert i mot bør barn slett ikke få vaksinen, skriver Aftonbladet.

Det svenske legemiddelverket offentliggjorde i dag at de har funnet sammenheng mellom vaksinen og søvnsykdommen narkolepsi; barn og unge løper fire ganger høyere risiko for å få narkolepsi om de vaksinerer seg mot svineinfluensa.

Resultater fra undersøkelser i Finland viser også en sannsynlig sammenheng, og det foregår en stor europeisk studie på området som sannsynligvis er klar til sommeren.

Ingen ny norsk vurdering

Geir Stene-Larsen

Liten praktisk betydning, mener Geir Stene-Larsen ved Folkehelseinstituttet.

Foto: Anne Lene Solbakken, FHI

Det er ingen planer om å gjøre noen ny vurdering av Pandemrix-vaksinen i Norge nå.

- Det har liten praktisk betydning om man anbefaler eller ikke anbefaler Pandemrix i Norge. Årets sesonginfluensavaksine beskytter nemlig også mot svineinfluensa, sier direktør Geir Stene-Larsen ved Folkehelseinstituttet til NRK.no.

Han opplyser at det ikke er aktuelt å vaksinere med Pandemrix i Norge nå.

- Da må det i tilfelle skje en dramatisk endring i influensa-situasjonen, sier Stene-Larsen.

Også svenske helsemyndigheter mener det bare unntaksvis er nødvendig å bruke den.

Sterk økning av søvnsykdom hos barn

Både i Sverige og Finland har langt flere barn enn normalt fått narkolepsi etter at vaksineringen mot svineinfluensa startet.

Ifølge finske undersøkelser er risikoen for å få sykdommen ni ganger høyere for vaksinerte barn enn uvaksinerte. Men finske helsemyndigheter presiserer at også flere faktorer må spille inn, uten at man har klart å identifisere hva dette er.

I Sverige er altså risikoen vurdert til fire ganger så høy. Det betyr ifølge Aftonbladet tre narkolepsitilfeller per 100 000 vaksinerte barn.

I Norge og flere andre land er det imidlertid ikke registrert noen økning av narkolepsi, til tross for at man også her har brukt Pandemrix-vaksinen.

Forundret over tallene

Nettopp ulikhetene fra land til land gjør Geir Stene-Larsen skeptisk til de foreløpige konklusjonene.

- Det er vanskelig å tenke seg at dette bare skulle ramme noen land, og jeg tror nok mange har blitt forundret over at finske myndigheter såpass tydelig konkluderer med at det er en sammenheng, sa han til NRK.no før tallene fra Sverige ble kjent i dag.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)