NRK Meny
Normal

Ble superimmune mot influensa

Har du hatt svineinfluensa? Det kan beskytte deg mot en hel rekke andre influensavarianter.

Syk mann.

Svineinfluensaen var hard for mange, men de som kom seg gjennom det kan slippe mange nye runder.

Foto: Colourbox

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.


En ny studie av personer som har hatt svineinfluensa, viser at de kan ha utviklet beskyttelse mot all sesonginfluensa i samme gruppe som dette viruset, inkludert «spanskesyken» fra 1918. Det melder
Reuters.

- Dette viser at en universell influensavaksine virkelig er mulig, sier Patrick Wilson ved University of Chicago, som er en av forskerne bak studien.

Flere forskningsmiljøer jobber med å utvikle vaksiner som kan beskytte mot all influensa, ikke bare spesifikke varianter.

Dannet superstoffer etter sykdommen

Wilsons gruppe har siden 2009 jobbet med immunstoffer fra personer som har vært smittet av svineinfluensa.

Sammen med forskere fra Emory University School of Medicine har de testet immunstoffene på ulike influensa-varianter.

Fem av stoffene viste seg å beskytte mot flere varianter av H1N1-typen (svineinfluensa), i tillegg til en type H5N1-virus - også kjent som fugleinfluensa.

Vaksineforsøk på rett vei

Forsøk på mus viste at immunstoffene beskyttet mot en ellers dødelig dose influensavirus.

De multi-beskyttende immunstoffene viste seg å ligne på strukturen i stoffer som brukes i arbeidet med super-influensavaksiner.

- De demonstrerer hvordan man kan lage én enkelt vaksine som potensielt gir permanent beskyttelse mot all influensa, sier Wilson til Reuters.

Uvanlig beskyttelse

Influensavaksiner og -medisiner retter seg inn mot proteiner som finnes på overflaten av virusene, hemaglutinin og neuraminidase.

Det er disse proteinene som gir influensatypene sine navn, slik som «H1N1».

Hemaglutinin er formet litt som en kjærlighet på pinne. Vanligvis danner vi immunitet basert på det runde «hodet» til proteinet. Ulempen med dette, er at hodet er svært forskjellig fra virustype til virustype, slik at kroppen ikke kjenner igjen andre influensavarianter.

En multivaksine må rette seg mot «pinnen» til proteinet. Og det er antakelig dette kroppen selv har gjort i tilfellet med svineinfluensa, mener forskerne.

Forklaringen kan være at svineinfluensaviruset er såpass forskjellig fra andre influensavirus at kroppen har dannet beskyttelse mot den eneste delen den kjente igjen, nemlig pinnen.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.