Ble superimmune mot influensa

Har du hatt svineinfluensa? Det kan beskytte deg mot en hel rekke andre influensavarianter.

Syk mann.

Svineinfluensaen var hard for mange, men de som kom seg gjennom det kan slippe mange nye runder.

Foto: Colourbox

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.


En ny studie av personer som har hatt svineinfluensa, viser at de kan ha utviklet beskyttelse mot all sesonginfluensa i samme gruppe som dette viruset, inkludert «spanskesyken» fra 1918. Det melder
Reuters.

- Dette viser at en universell influensavaksine virkelig er mulig, sier Patrick Wilson ved University of Chicago, som er en av forskerne bak studien.

Flere forskningsmiljøer jobber med å utvikle vaksiner som kan beskytte mot all influensa, ikke bare spesifikke varianter.

Dannet superstoffer etter sykdommen

Wilsons gruppe har siden 2009 jobbet med immunstoffer fra personer som har vært smittet av svineinfluensa.

Sammen med forskere fra Emory University School of Medicine har de testet immunstoffene på ulike influensa-varianter.

Fem av stoffene viste seg å beskytte mot flere varianter av H1N1-typen (svineinfluensa), i tillegg til en type H5N1-virus - også kjent som fugleinfluensa.

Vaksineforsøk på rett vei

Forsøk på mus viste at immunstoffene beskyttet mot en ellers dødelig dose influensavirus.

De multi-beskyttende immunstoffene viste seg å ligne på strukturen i stoffer som brukes i arbeidet med super-influensavaksiner.

- De demonstrerer hvordan man kan lage én enkelt vaksine som potensielt gir permanent beskyttelse mot all influensa, sier Wilson til Reuters.

Uvanlig beskyttelse

Influensavaksiner og -medisiner retter seg inn mot proteiner som finnes på overflaten av virusene, hemaglutinin og neuraminidase.

Det er disse proteinene som gir influensatypene sine navn, slik som «H1N1».

Hemaglutinin er formet litt som en kjærlighet på pinne. Vanligvis danner vi immunitet basert på det runde «hodet» til proteinet. Ulempen med dette, er at hodet er svært forskjellig fra virustype til virustype, slik at kroppen ikke kjenner igjen andre influensavarianter.

En multivaksine må rette seg mot «pinnen» til proteinet. Og det er antakelig dette kroppen selv har gjort i tilfellet med svineinfluensa, mener forskerne.

Forklaringen kan være at svineinfluensaviruset er såpass forskjellig fra andre influensavirus at kroppen har dannet beskyttelse mot den eneste delen den kjente igjen, nemlig pinnen.

TV og radio

Tonnevis av søtsaker går rett i søpla fordi det er billigere å kaste enn å gi bort. Knut Arild Hareide og kona Lisa Maria bestemmer seg for å gjøre noe med dette.
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)