Hopp til innhold

Derfor har stressede lettere for å bli forkjølet

Personer som er utsatt for langvarig stress har lettere for å bli forkjølet. Det er konklusjonen til en amerikansk forskergruppe.

Nys

Kroppens immunforsvar svekkes når det utsettes for langvarig stress. Det kan gi både flere og sterkere forkjølelser, viser ny forskning.

Foto: James Gathany / wikimedia.org

276 frivillige ble utsatt for forkjølelsesvirus, og så plassert i karantene i fem dager. Deretter har amerikanske forskere slått fast det mange har tenkt allerede: stressede personer har lettere for å bli forkjølet.

Veide snørr og målte tette neser

I ukene framover vil nok mange kjenne seg tunge i hodet, og oppleve både nysekuler og rennende nese. En god beskyttelse mot dette kan være å stresse ned, viser den nye forskningen.

Ifølge en artikkel publisert hos det amerikanske vitenskapsakademiet, er personer som har vært utsatt for kronisk stress i løpet av det siste året mer mottakelige for forkjølelsesvirus enn andre.

Det har forskerne funnet ut ved å sprøyte to ulike typer forkjølelsesvirus inn i nesene til de 276 frivillige, som siden ble satt i karantene. I løpet av de fem neste dagene målte forskerne hvor tette neser forsøkspersonene fikk, og hvor mye snørr de produserte.

De frivillige ble også intervjuet, slik at forskerne kunne bedømme hvor stressede de hadde vært det siste året. Og konklusjonen var klar: De som var blitt utsatt for mest stress ble også de sykeste.

Lettere smittet og sterkere infeksjoner

Vibeke Videm

Vibeke Videm forteller at stress svekker kroppens immunforsvar.

Foto: Geir Mogen / NTNU

– Når man har vært utsatt for stress over lang tid er det lettere å bli smittet, og eventuelle infeksjoner setter seg sterkere fast.

Det forklarer Vibeke Videm, professor i immunologi ved NTNU. Hun forteller om flere studier som viser det samme, nemlig at stress svekker immunforsvaret:

– Blant annet har man forsket på medisinstudenter som har tatt vaksine like før eksamen. Når man i etterkant ser på effekten av vaksinen, så er denne dårligere enn hvis studentene hadde blitt blir vaksinert utenfor eksamensstresset.

– Klarer ikke å drepe virus

Ifølge Videm finnes det ulike mekanismer som kan føre til skader i kroppen hvis du utsettes for psykiske påkjennelser, som eksempelvis stress.

– Det skjer forandringer i en del hormoner og signalstoffer i kroppen når man blir stresset, slik at kroppen blir dårligere i stand til å drepe forkjølelsesvirusene.

Til vanlig produserer kroppen beskyttelsesceller som dreper celler infisert av forkjølelsesvirus. Ved lang tids stress produserer kroppen færre slike celler, noe som svekker kroppens beskyttelse mot virusinfeksjoner.

– Stress svekker også kroppens produksjon av antistoffer i slimhinnene, noe som også gjør det lettere for virusene å trenge inn i kroppen, sier hun.

– Meditasjon hjelper

Selv om det nå er bevist at stress gjør deg mer utsatt for forkjølelse, så finnes det heldigvis noen enkle grep du kan ta for å bedre kroppens immunforsvar igjen.

– Man blir bedre ved å stresse ned, og det er ulike alternativer for god stressreduksjon.

Videm fremhever blant annet meditasjon som en slik metode, i tillegg til mer generelle tips for god helse.

– Allminnelig sundt kosthold og regelmessig fysisk aktivitet er også noe som bidrar til å styrke immunforsvaret.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)