Stress gjør deg forkjølet

Hvis forkjølelsene kommer på rekke og rad, kan det være grunn til å se nærmere på stressnivået.

Syk

Er du stressa, blir du lettere forkjølet, konkluderer ny forskning.

Foto: Ill.foto: Linda Haugvaldstad / Scanpix

Når hodet er fullt av ting du skulle ha gjort, døgnet kjennes altfor kort og det er vanskelig å roe ned om kvelden, kommer gjerne forkjølelsen snikende.

Og det er ikke tilfeldig. Stress svekker immunforsvaret, viser en gjennomgang av tilgjengelig forskning på området, skriver Forskning.no .

Studien er utført av professor Bobby Zachariae fra Århus Universitetssykehus i samarbeid med en forsker fra University of Pittsburgh.

- Stressede personer har mer enn dobbelt så høy risiko for å bli forkjølet eller rammet av influensa sammenlignet med ikke-stressede personer, konkluderer Zachariae.

Peker begge veier

De eksisterende studiene på sammenhengen mellom stress og forkjølelse peker i begge retninger. Litt under halvparten viser at det er en sammenheng, mens litt over halvparten viser at det ikke er det.

I denne gjennomgangen har imidlertid forskerne også regnet på dataene som ligger til grunn for disse undersøkelsene. Og konklusjonen er at de samlet sett viser at stress øker risikoen.

Gjennomgangen er publisert i tidsskriftet Psychosomatic Medicine, og er den første i sitt slag på 19 år.

Kyssing reduserer stresset

Lurer du på hvordan du kan få stresset ned? Det samme tidsskriftet publiserte for et par år siden en studie som viser at fysisk kontakt, kyssing og klemming er den beste måten å redusere stressnivået på .

Dette skyldes at kroppskontakt og kos får kroppen til å skille ut hormoner som fortrenger stresshormonene kortisol og adrenalin.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)