NRK Meny
Normal

Stress «smitter», som forkjølelse

Det er ikke bare stygge virus som sprer seg i kontorlandskap. Også følelser spres mellom kolleger, viser ny forskning.

stress

Kvinner er mer utsatte for å la seg påvirke enn menn.

Foto: Colourbox

Sitter du ved siden av en person som stadig klager over arbeidsforhold, andre kolleger eller kanskje problemer med kjæresten? Eller løper kollegene dine rundt med opphissede roser i kinnene og roper til hverandre?

Ikke bare vil du antakelig bli irritert; faren er stor for at også du selv blir stressa, selv om du ikke har noen grunn til det.

– Det ser ut til at folk speiler hverandres ansiktsuttrykk, stemmeføring og kroppsholdning utrolig fort. Du lever deg inn i hvilke følelser den andre personen har og begynner å oppleve dem selv, sier professor i psykologi, Elaine Hatfield, som ledet undersøkelsen ved Hawaii Pacific University til Daily Mail.

Kvinner mer utsatte

Studien fra (lugne) Hawaii viser at vi er som svamper og suger til oss følelsesmessig «smitte» fra de rundt oss.

Har du stressede kolleger, vil også du etter hvert begynne å fokusere på ting som kan stresse deg. Strømmen av misnøye fra de rundt, vil nemlig få hjernen til å søke mot problemer.

Men som med forkjølelser, er det ikke alle som blir like fort «smittet».

– Noen personer lar seg ikke påvirke og er immune mot stresset rundt dem, sier Hatfield.

– Kvinner synes å være mer utsatte fordi de tenderer til mer automatisk å stille seg inn etter andre personers følelser enn menn.

En av tre nordmenn stresser

Det kan altså være lurt å tenke over hvem du skravler med ved kaffeautomaten, selv om «smittefaren» ikke er like stor i Norge som i andre Europeiske land.

I en undersøkelse fra StepStone om jobbrelatert stress kommer vi best ut i Europa; en av tre nordmenn lider av jobbrelatert stress.

– I Norge har vi lagt stor vekt på å skape godt arbeidsmiljø. Dette gir selvfølgelig utslag på slike meningsmålinger. Likevel bør arbeidsgivere anstrenge seg ytterligere for å skape gode forhold, fordi mistrivsel og stress fører til lav produktivitet og at ansatte slutter, sier administrerende direktør i StepStone Pål Reinert Bredvei, ifølge NA24.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.