Hopp til innhold

- Solhatt hjelper ikke mot forkjølelse

Forkjølet? Ikke bruk pengene på solhatt, råder lege og spesialist i farmakologi.

Solhatt

– Det alle ser ut til å være enige om, er at solhatt ikke har noen pålitelig virkning, forteller overlege Steinar Madsen.

Foto: Colourbox

Mange setter sin lit til solhatt når forkjølelsestiden trår til for fullt. Men produktet har liten effekt, ifølge overlege Steinar Madsen.

Han er medisinsk fagdirektør i Statens legemiddelverk og sitter i EUs vitenskapelige komité for plantemidler.

Han mener det ikke finnes god nok dokumentasjon på at solhatt virker.

– EUs vitenskapelige komité kom i januar 2011 frem til at det ikke finnes god nok vitenskapelig dokumentasjon på solhatt, og man kan derfor ikke gi det vanlig legemiddelstatus, sier han.

Solhatt kan ikke forebygge forkjølelse, men det kan gjerne forkorte forkjølelsestiden og lindre plagene noe. Men dokumentasjonen som mener dette er veldig sprikende.

– Det kan lindre plagene, men hjelper ikke mot å forebygge, sier Madsen til NRK.no.

– Det alle ser ut til å være enige om, er at det ikke har noen pålitelig virkning, legger han til.

Kan gi bivirkninger

Solhatt kan gi bivirkninger, og en bør derfor være forsiktig med bruken, mener Madsen.

Solhatt tilhører kurvplantefamilien. Hvis man er allergisk mot planter i kurvplantefamilien, kan man være allergisk mot solhatt også.

– Mange i Norge er allergiske mot burot, som også tilhører kurvblomstfamilien, og da skal du være forsiktig med bruk av solhatt. Er du uheldig kan du få utslett, astmaanfall eller i sjeldne tilfeller allergisjokk, sier han.

Hvis du har leddgikt, MS eller andre sykdommer som skyldes økt aktivitet i immunforsvaret, bør du ikke bruke solhatt, eller i hvert fall snakke med legen før bruk, mener Madsen.

– Siden solhatt kan stimulere immunforsvaret, bør den ikke brukes av dem som lider av autoimmune sykdommer, som for eksempel leddgikt, SLE og MS. Da kan solhatt forsterke reaksjonen.

- Ville brukt pengene på noe annet

En artikkel i Tidsskrift for Den norske legeforening tok i 2006 for seg effekten av Solhatt ved forkjølelse:

– Vi fant ikke grunnlag for å si at solhatt har noen plass i forebygging eller behandling av øvre luftveisinfeksjoner, sier Guttorm Raknes, lege og spesialist i farmakologi.

Sammen med farmasøyt Lars Småbrekke gikk han gjennom forskningslitteraturen på solhatt.

Studien konkluderte med at solhatt var trygt å bruke, men at det ikke var vitenskapelig grunnlag for å anbefale bruk av solhatt ved øvre luftveisinfeksjoner.

– Etter vår vurdering tyder de best utførte studiene på det tidspunktet at solhatt ikke virker. Forskningsresultatene er imidlertid svært motstridende; noen studier viser at solhatt virker, andre ikke.

– Dette sier meg at dersom det skulle være noen effekt av solhatt, er den så liten at det ikke spiller noen praktisk rolle, sier han.

Så lenge man ikke er allergisk mot solhatt tror ikke Raknes man utsetter seg for noen stor risiko ved å bruke solhattprodukter. Men han legger til:

– dersom jeg var forkjølet, ville jeg brukt pengene mine på noe annet.

Bransjerådet for Naturmedisin: - Skal virke forebyggende

Hogne Vik, styreleder i Bransjerådet for Naturmedisn, mener derimot at solhatt kan ha en forebyggende effekt.

– Alle produktene som har vært gjennom produktloven hos oss, skal virke forebyggende, også solhatt.

Solhatt skal hjelpe til med å holde deg frisk. Dermed vil solhatt kunne bidra til at du unngår forkjølelse, mener han.

– Det som står på emballasjen er sikret her hos oss. Det er et forebyggende produkt, men det behandler ikke sykdom.

- Ingen mirakelkur

Iølge Madsen, finnes det imidlertid ingen mirakelkurer for å lindre eller forebygge forkjølelse.

– Ingenting virker mot forkjølelse. Man kan ta febernedsettende eller nesespray i en dag eller to for å dempe feber og lindre smertene. Men det beste er å la kroppen være i fred og la forkjølelsen gå over av seg selv.


Det er heller ikke mulig å bli immun eller forebygge forkjølelse på noen god måte, ifølge Madsen
.
– Forkjølelse er en virussykdom, og virusene forandrer seg hele tiden. Den er derfor vanskelig å forebygge. Immunsystemet må bli kjent med viruset før det kan bli kvitt det, sier han.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)