Stanser salget av omstridt kosttilskudd

Helsekostkjeden Life stanser salget av kosttilskuddet Chili Burn i Norge, Sverige og Finland. Bakgrunnen er oppslagene i NRK om risikoen for helseskader fra grønn te-ekstrakt.

En pakke med kosttilskuddet Chili Burn

Life-kjeden trekker tilbake kosttilskuddet Chili Burn fra sine 440 butikker.

Foto: Kim Jansson / NRK

NRK Forbrukerinspektørene fortalte i går historien om 33 år gamle Stine Brenden som ble innlagt på sykehus med alvorlig leverskade. Legene mener at den sannsynlige årsaken var inntak av kosttilskuddet Chili Burn. Produktet inneholder grønn te-ekstrakt, som ifølge flere rapporter kan være giftig for leveren.

Ifølge informasjonssenteret for legemidler (RELIS) kan grønn te-ekstrakt gi leverreaksjoner av den typen Stine Brenden opplevde. Hun hadde tatt disse pillene i et par måneder før hun ble akutt syk.

Piller med kosttilskuddet Chili Burn

Chili Burn brukes først og fremst for å øke kaloriforbrenningen.

Foto: Kim Jansson / NRK

– Life har nå innført salgsstopp på Chili Burn i våre butikker i Sverige, Finland og Norge etter den nye alvorlige informasjonen som kom frem i deres program i går, skriver helsekostkjedens daglige leder Gunn Elisabeth Feidje i en e-post til NRK.

Produktet ble fjernet fra hyllene da butikkene åpnet i morges. Life har totalt 440 utsalgssteder i de tre landene. 130 av butikkene er norske.

– Vi gjorde samme prosedyrer omgående da vi fikk beskjed om mulig årsakssammenheng mellom Chili Brun og alvorlige leverreaksjoner for tre uker siden, men valgte å åpne igjen for salg etter nøye vurdering av produktet sammen med leverandøren og Mattilsynet. Vi vil nå gjøre nok en vurdering av produktet, skriver Feidje.

Stine Brenden lå fire uker på sykehus, og hadde så høye leververdier at hun var på grensen til å få leveren transplantert.

Chili Burn på Life

Chili Burn-produktene er nå fjernet fra hyllene i Life-butikkene i hele Norden.

Foto: Kim Jansson / NRK

– Overraskende og beklagelig

Presseansvarlig Turid Backer hos New Nordic

Presseansvarlig Turid Backer hos produsenten New Nordic beklager at Life-kjeden stanset salget av Chili Burn.

Foto: Jan Morten Bjørnsen / NRK

New Nordic, som produserer Chili Burn, er overrasket, og beklager at Life-kjeden trekker tilbake produktet.

– Dette er et lovlig omsatt produkt innenfor de grenseverdiene Mattilsynet anbefaler når det gjelder grønn te-ekstrakt. Det er solgt millioner av pakninger med Chili Burn i 15 land, og det er ikke bekreftet at grønn te-ekstrakt er sannsynlig årsak til leverproblemer, sier presseansvarlig Turid Backer til NRK.no.

Hun viser til en studie publisert i det medisinske tidsskriftet Journal of Nutrition som ikke konkluderer med noen årsakssammenheng mellom grønn te-ekstrakt og forgiftning av lever.

– Forhandlere står selvsagt fritt til å vurdere alle produktene de selger. Men ettersom vår grønn te-ekstrakt ikke er sterkere enn andre på det norske markedet, er det underlig at ikke alle produkter bedømmes på samme måte som vårt, sier Backer.

Hun forteller at de som drikker fem–seks kopper grønn te hver dag får i seg den samme mengden ekstrakt som ved å innta Chili Burn.

Backer sier at kosttilskuddet har en rekke positive egenskaper. Det er blant annet en sterk antioksidant.

– Informerer på pakningen

Stine Brenden

Gule øyne var første varsel om at noe var alvorlig galt med Stine Brendens lever.

Foto: Hanne Kari Fossum / NRK

– Vi har fra første stund informert på pakningen om at pillene ikke skal inntas av personer med leverproblemer, sier Turid Backer.

– Vi har medfølelse med den unge kvinnen som ble syk, men det er altså helt umulig for oss å si noe om hvorvidt sykdommen hadde noe å gjøre med ekstraktet fra grønn te.

– Skulle det komme restriksjoner på denne ingrediensen fra europeiske eller norske myndigheter vil vi selvsagt rette oss etter det. Men produktet er altså fullt lovlig å omsette, sier hun.

Beholder produktet i butikkhyllene

I august i år besluttet helsekostkjeden Sunkost å trekke Chili Burn fra sine butikkhyller på bakgrunn av en melding fra RELIS. Senere samme måned klarerte de igjen produktet for salg, på bakgrunn av at verken Mattilsynet eller Statens Legemiddelverk så noen grunn til å pålegge New Nordic å trekke produktet tilbake.

Sunkost vil nå fortsette å selge Chili Burn, i motsetning til Life.

– Likevel har vi et spesielt pålegg til butikkene om å informere særlig tydelig om at produktet blant annet ikke skal inntas på tom mage, eller benyttes av personer med nedsatt leverfunksjon, skriver konsernsjef i Sunkost AS, Frode Kittelsen, i en e-post til NRK.

Sunkost sin fagansvarlig gjennomgår nå alle produkter kjeden har for salg, som inneholder grønn te-ekstrakt, for å se om det er grunn til å reagere tilsvarende på disse.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem?  Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)