Hopp til innhold

Nå skal grønnsakene være flytende

Salget av blendere og kjøkkenmaskiner tok av i fjor. En viktig årsak er den nye trenden med juicing, en avansert form for smoothie med grønnsaker som hovedingrediens.

Smoothie

Juicing-trenden har tømt norske butikkhyller for blendere og kjøkkenmaskiner.

Foto: John Watson

"Helsemaskiner" på kjøkkenet er nå meget populære produkter. Ikke minst på grunn av det relativt nye fenomenet juicing.

Norske forbrukere kjøpte 47 prosent flere kjøkkenmaskiner de første 11 månedene i fjor, sammenliknet med samme periode året før.

Tall fra stiftelsen Elektronikkbransjen viser også at vi kjøpte 37 prosent flere stavmiksere og 19 prosent flere foodprocessorer, mens salget av blendere økte med ni prosent.

– Mange kjøkkenmaskiner har både blender, mixer og foodprossesor «inkludert». Så salgstallene for blendere gjelder maskiner som kun har denne funksjonen, sier direktør Jan Adelsten Røsholm i Elektronikkbransjen.

Utsolgte butikker

Flere butikker melder om utsolgte hyller i kjøkkenavdelingene.

– Vi var helt utsolgt for juicemaskiner før jul. Det var litt overraskende, men nå har vi fått nye forsyninger, sier avdelingsleder Rikke Iversen hos Jernia i Torggata i Oslo til NRK.no.

Salgstallene omfatter ikke julesalget i desember, som tradisjonelt er en populær måned for slike produkter. Alt tyder med andre ord på at tendensen holder seg inn i det nye året. Og juicing-trenden er et viktig stikkord.

Fem enkle om dagen

Juicing handler om få i seg de anbefalte "fem om dagen" på en enkel og ekstra smakfull måte.

– Det gjør man ved hjelp av en kraftig juicepresse som separerer avfallsstoffene og saften fra frukt og grønnsaker. Man får bare i seg mineraler, vitaminer, enzymer og det fiberet i saftblandingen som kan tas opp i kroppen.

– Det ideelle juicing-produktet inneholder 70 prosent grønnsaker og 30 prosent frukt. Den blandingen gjør at blodsukkeret ikke stiger så raskt som når man drikker ren fruktjuice, sier kostholdsveileder og juiceterapeut Vibeke Blomvågnes til NRK.no.

Hun mener juicing er perfekt for dem som ellers ikke liker brokkoli, selleri eller andre sunne grønnsaker.

– Litt ingefær og en dash med sitron gjør underverker for smaken, sier Blomvågnes.

– Helsegevinst for alle

Blomvågnes er snart ute med en oppskriftsboka "Bare juice det". Den handler blant annet om hvordan framgangsmåten kan være nyttig for folk med diabetes eller høyt blodtrykk, og for foreldre med barn som får i seg for lite frukt og grønt.

– Juicing kan ha positiv helsegevinst for alle alderstrinn. Vil man slanke seg, kan en tredagers diett med kun grønnsakdrikk være en kvikkstart. Og noen bruker juicen i en fem dagers rensekur for å få giftstoffer ut av kroppen, forteller Blomvågnes.

– Men det viktigste er å ha et normalt og allsidig kosthold, der man drikker juicing-produkter innimellom eller som et lite kveldsmåltid, sier hun.

– Hvilke ingredienser er mest velegnet?

– Man kan i utgangspunktet bruke de fleste typer grønnsaker, frukt og bær. Men banan og avokado passer ikke så godt, så de kan man heller ha i blenderen sammen med den ferskpressede juicen.

Helen Engelstad Kvalem

Ernæringsfysiolog Helen Engelstad Kvalem mener juicing er en spennende trend, men ingen vidunderkur for avgiftning av kroppen.

Foto: Thomas Xavier Floyd

– Selv er jeg veldig begeistret for gulrøtter, som er helt fantastisk å juice. Både for smakens og sunnhetens skyld. Spinatblader er også perfekt, for eksempel sammen med eple, paprika, grønnkål, lime, brokkoli og en liten selleristilk, sier Vibeke Blomvågnes.

For nybegynnere anbefaler hun en blanding av eple, gulrot, paprika, agurk og en bit ingefær.

– Ingefær gjør drikken veldig frisk, og kan anbefales i de fleste blandinger. Du blir fort hekta, sier hun.

– Spennende

– Det er ingen holdepunkter for at juicing kan rense og avgifte kroppen. Dette er argumenter man bør være litt kritisk til, sier Helen Engelstad Kvalem til NRK.no. Hun er førsteamanuensis i ernæring ved Bjørknes Høyskole.

– Men hvis dette kostholdet gjør at man blir mer bevisst på hva man spiser, og ikke minst at man får i seg mer grønnsaker, er dette en spennende og sunn trend, mener hun.

Kvalem sier at mange kan ha godt av innimellom å begrense inntaket av energi gjennom maten.

– Og det er slett ikke dumt å gjøre det ved å erstatte noe av den fete maten med selvlaget juice. Da får man i seg mye antioksidanter og ikke minst fiber, som spiller en nøkkelrolle i puslespillet om ernæring. Fiberet påvirker kroppens bakterieflora på en positiv måte.

– En vanlig blender beregnet for juicing lager produkter med mer fiber enn hva juicepresser greier, der saften skilles fra og fruktkjøttrestene kastes. Det er noe av det fine med den gamle gode blenderen, sier Kvalem.

Hun legger til at den beste måten å beholde vitaminer og mineraler på, er å spise grønnsakene rå.

– Så hvis denne typen juice gjør det lettere å nyte frukt og grønt, er det bare av det gode, sier hun.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)