Hopp til innhold

Spar deg rik på avlyste planer

Slik kan du spare penger på alle de sosiale aktivitetene du ikke får gjort i ukene fremover.

Jente med brunt hår og gul genser holder opp sedler med hånden.

En liten sum kan vokse seg stor over tid. Illustrasjonsfoto.

Foto: Sara Høines / NRK

I en normal hverdag bruker mange mer penger. Penger til kollektivtransport, lunsj på jobb, en tur i svømmehallen, treningsmedlemskap, shopping eller en kveld på byen.

En typisk lørdagskveld ville du kanskje kjøpt noen øl, kebab til nattmat og taxi hjem. Kanskje du ender med å bruke en tusenlapp.

Eller så drar du på kino. Billetten i seg selv koster rundt 200 kroner. Men hva med popkorn, smågodt og brus?

Og kanskje den etterlengta ferieturen i vintermåneden ble avlyst.

Sparetips

– Nå som du ikke kan gjøre disse aktivitetene lenger, burde du sette opp en automatisk spareavtale i nettbanken.

Det sier Lise Vermelid Kristoffersen. Hun driver podkasten og bloggen «Pengesnakk». Der gir hun økonomiske råd og tips for bedre sparing.

– Trekket skal gå fra kontoen der pengene kommer inn, til kontoen du sparer på. Og datoen skal være dagen etter pengene kommer inn, sier hun.

Fordi trekket er fast kan du ikke glemme det, og du sparer når det er mest penger tilgjengelig.

Dame med brunt hår og sort jakke står ute på gata

Tidligere har Lise Vermelid Kristoffersen (31) spart 2/3 av lønna si.

Foto: Karina Kaupang Jørgensen / NRK

– Selg det du ikke trenger og unngå småkjøp. Spar alle pengene du normalt ville brukt i en koronafri hverdag. Små summer kan vokse seg veldig store over tid, sier Kristoffersen.

Kristoffersen sparer nok til at hun kan slutte å jobbe når hun er 40 år. Mye av grunnen til det er at hun startet med sparing da hun var 15 år.

– Jeg investerte ikke som 15-åring, dessverre. Jeg sparte på sparekonto fordi jeg ikke visste bedre. Men det førte til at jeg kjøpte min første bolig som 21-åring da.

Hva bør du gjøre med pengene du har spart?

Rentene på sparekontoer er ganske lave nå, så det er ikke gitt at du får igjen mye for å ha pengene der.

– Har du et langtidsperspektiv kan du få større fortjeneste med enkeltaksjer, men aksjefond er mye sikrere. Sett pengene inn på sparekonto hvis du skal bruke dem om kort tid.

Det sier siviløkonom Hallgeir Kvadsheim. Han er programleder, forfatter og leder for Pengeverkstedet.

– Lar du pengene stå i aksjefond i minst fem til ti år, viser statistikken at du har større sannsynlighet for en positiv avkastning, sier han.

Rekordmange nordmenn gjorde nettopp dette i fjor.

Hallgeir Kvadsheim har betalt for mye for sine forsikringer

Hallgeir Kvadsheim anbefaler at alle sparer koronapengene sine.

Foto: Silje Krosby / NRK

– Det er ikke uvanlig at fondet mister 20-30 prosent av verdien i løpet av ett år. Men oppturene er større og kraftigere enn nedturene, sier han.

Kjøp og salg av fond kan du gjøre i banken der du er kunde i dag.

– Men velg banker med et godt og billig fondsutvalg, særlig av indeksfond. Du kan gjerne ha boliglånet ditt i din lokale bank og heller handle fond i en bank med større fondsutvalg, sier han.

Ifølge bankenes sparekalkulatorer kan det være mulig å tjene rundt 1 million kroner hvis du investerer 4000 kroner i et indeksfond hver måned i 20 år. Avkastningen ligger da på 7 prosent.

Sjekk bankenes renter på Finansportalen.

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?

SLØSESJOKKET: Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)