Hopp til innhold

Solkrembrukere oftere brent

Smertefulle og farlige solskader er mer vanlig hos folk som er flinke til å smøre seg. – De overvurderer beskyttelsen og soler seg for lenge, tror forskerne.

Solkrem

Solkrem kan gi falsk trygghet i sola, mener forskere.

Foto: Jean Francois Frey / PHOTOPQR/L'ALSACE

Kanskje er det slik at solkrem gjør oss litt for trygge på at vi tåler sola.

Faktisk blir folk som smører seg regelmessig solbrent oftere enn de som velger andre strategier, ifølge en ny amerikansk undersøkelse.

– Jeg var ganske overrasket over sammenhengene vi fant med ulike typer solbeskyttelse, sier hovedforfatter Eleni Linos ved Stanford University til WebMD.

– Det vi fant, var at langermede plagg, solhatt og å oppholde seg i skyggen er forbundet med mindre solbrenthet, mens solkrem faktisk er forbundet med mer solbrenthet, fortsetter hun.

Smører trolig for lite

Velger man skyggen når sola står på som verst, og dekker til huden hvis det trengs, reduseres risikoen for solskader med 30 prosent, ifølge studien.

Eleni Linos understreker at det ikke er noen tvil om at solkrem beskytter i sola, men at studien tyder på at folk bruker for lite krem når de smører seg.

En håndfull solkrem må til for å smøre en voksen kropp. Undersøkelser har vist at de fleste av oss bruker mye mindre, slik at vi faktisk bare oppnår rundt en fjerdedel av den beskyttelsesgraden som er oppgitt på pakningen.

– En falsk følelse av trygghet kan få folk til å oppholde seg lenger i sola enn de burde, advarer hun.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

– Ikke forleng soltiden

Heidi Brorson

Ikke sol deg lenger selv om du har solkrem på, råder Heidi Brorson i Kreftforeningen.

Foto: Marianne Otterdahl-Jensen / Kreftforeningen

Kreftforeningen i Norge råder til at man bruker solkrem hvis huden er ubeskyttet i sola, men at man ikke bør være lenger i sola enn man ville vært uten beskyttelse.

– Det er ikke bare solbrenthet som kan føre til hudkreft. Også den totale mengden UV-stråling vi har utsatt oss for, forklarer avdelingssjef Heidi Brorson til NRK.no.

Og faktor 30 beskytter ikke dobbelt så godt som faktor 15.

– Det er viktigere å smøre overalt og bruke rikelig med krem, enn å bruke høyere faktor, slår hun fast.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)