Hopp til innhold

Mor velger solkrem, far smører på

Norske fedre har liten kunnskap om solbeskyttelse av barna. Det er mor som velger solkremen og som forteller hva far skal gjøre.

Solkrem

Norske fedre har liten kunnskap om solbeskyttelse. Mødrene bestemmer hvilken krem som skal brukes.

Foto: ColourBox

I norske barnefamilier er det kvinnene som kjøper solkrem. Tre av fire mødre har ansvaret for innkjøp og valg av merke, mens bare fem prosent av fedrene gjør det samme.

Det tradisjonelle mønsteret er at far smører barna med solkremen mor har kjøpt.

En spørreundersøkelse gjennomført for Nivea viser også at Trøndelag har landets flinkeste pappaer når det gjelder innkjøp av solbeskyttelse. Likevel er det trønderne som uansett kjønn vet minst om solprodukter for barn.

Åtte av ti trøndere svarer at de har "svært lav kunnskap" om solbeskyttelse for barna, i motsetning til Oslofolk som vet mest om temaet.

Men samtidig er folk på østlandet dårligst på solbeskyttele. Hver tiende østlending smører seg ikke inn med krem selv om sola skinner. I resten av landet er folk mer påpasselige.

Undersøkelsen viser også at flere kvinner enn menn bruker solkrem på seg selv. Åtte prosent av de norske mennene bruker aldri solkrem, mot tre prosent kvinner.

Test av solkremer

Test av solkremer er en gjenganger i mediene. Testene omfatter både kremenes evne til beskyttelse, og innholdet av kjemikalier som kan være skadelige for helsa og miljøet.

Men en av fem trøndere bryr seg ikke om slike testresultater. De holder seg til produktene de er vant til å bruke.

I motsatt ende av skalaen ligger sørlendingene, der 37 prosent svarer at solkremtestene er helt avgjørende for hvilket merke de kjøper.

Høy faktor i Nord-Norge

Spørreundersøkelsen viser også at folk nordpå er mest engstelige for å bli solbrent. I Nord-Norge velger én av tre solkrem med den aller høyest faktoren de kan finne.

Halvparten av de norske mødrene foretrekker kremer som ikke inneholder parabener, når de velger solbeskyttelse for barna sine.

Parabener brukes som konserveringsmiddel i en del solprodukter og kosmetikk. Eksperter mener de kan ha hormonforstyrrende effekt på menneskekroppen.

Ømfintlig hud

Barns hud er tynnere og mer ømfintlig enn voksen hud, og blir derfor lettere brent. Det er spesielt viktig å unngå at barn blir solbrent fordi mye av grunnlaget for utvikling av solskader legges i barneårene.

- Spedbarn skal ikke utsettes for sterk soleksponering i det hele tatt, sier Trine Rode Kristiansen, solekspert i Nivea.

Spørreundersøkelsen er gjennomført av InFact AS. Den omfatter et landsrepresentativt utvalg av voksne over 18 år som lever i parforhold med omsorg for barn. 721 personer er spurt.

LES OGSÅ: