Hopp til innhold

Svindyrt å følge solkremrådene

For at solkrem skal ha den ønskede effekten, må du ofte bruke en hel tube hver dag. Velger du en av de dyreste kremene, kan prislappen bli 500 kroner dagen for en småbarnsfamilie.

Krem

Så mye må du bruke hvis solkrem skal ha ønsket effekt.

Foto: Tor Risberg / NRK

Mange vet ikke at det er viktig å smøre seg rikelig inn med solkrem når de skal beskytte seg mot de skadelige strålene.

Kreftforeningen anbefaler så mye som en håndfull krem til en voksen kropp. En håndfull tilsvarer omtrent 40 milliliter. For barn anbefales halvparten så mye.

Og når man har badet, bør man smøre seg inn på nytt. Følger man disse rådene, betyr det at en familie på to voksne og to barn bør bruke minst 240 ml krem daglig når de bader og oppholder seg på stranda. Det tilsvarer en av de største kremtubene på markedet.

Dette betyr også at det er mye penger å spare på å velge de rimeligste kremene.

Bruker du ett av de dyreste merkene (som ofte men ikke alltid er blant de beste), kan prislappen fort ende på 500 kroner dagen for en barnefamilie! God men ikke spesielt billig livsforsikring.

Store prisforskjeller

Forbrukerrådets test av solkremer viste tidligere i sommer at den beste kremen er hele seks ganger så dyr som den rimeligste. Men kvalitetsforskjellen er minimal.

Anne Lise Ryel

Generalsekretær Anne Lise Ryel i Kreftforeningen.

Foto: NRK

Cirkaprisen for 100 ml av testvinneren fra La Roche-Posay er 210 kroner, mens den billigste fra Coop koster 35 kroner for 100 ml.

- Vi har forståelse for at solkrem kan virke dyrt for en hel familie som skal smøre seg. Likevel tror vi det er andre grunner enn økonomiske som gjør at folk ikke bruker solkrem, sier generalsekretær Anne Lise Ryel i Kreftforeningen.

– Gutter og menn tenker for eksempel ofte ikke på at de er utsatt for solstråler når de spiller fotball, pusser båt eller jobber i hagen. Kvinner er flinkere enn menn til å bruke solkrem, sier hun.

Ryel tror ikke at rimeligere kremer automatisk ville føre til at flere bruker solkrem og at de bruker den riktig.

- Hvis man for eksempel bader og svetter, er det nødvendig å smøre seg flere ganger. Mange er heller ikke klar over at de bør bruke så mye som en håndfull krem til en kropp. Bruker man halvparten av denne mengden, vil også solkremen gi tilsvarende dårlig beskyttelse, sier hun.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Viktig å bruke nok

Ifølge Kreftforeningens søsterorganisasjon i Danmark, Kræftens Bekæmpelse, blir solkremens beskyttelsesgrad drastisk redusert hvis man bruker for lite av den.

Dersom din krem har faktor 16 og du bare bruker halvparten av den anbefalte mengden, er faktoren i virkeligheten bare fire. Og bruker du fjerdedelen av anbefalt mengde, faller faktoren helt ned til to.

- Vi ønsker at flere skal bli klar over at solbeskyttelse handler om mer enn solkrem, sier Anne Lise Ryel.

- Ved å ta noen pauser fra de sterkeste strålene midt på dagen og la huden "hvile" med klær, vil behovet for solkrem også være mindre. Å beskytte bar hud med solkrem i tillegg er en god investering, mener hun.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Menn blir mest brent

Sammen med Statens strålevern har Kreftforeningen gjennomført en stor spørreundersøkelse for å kartlegge Kari og Olas forhold til soling og solbeskyttelse. Den viste blant annet at ungdom og kvinner er mest opptatt av å bli brune, mens det er menn som oftest blir solbrent.

Selv om folk først og fremst svarte at "skygge og klær" og "unngå sol midt på dagen" gir den mest effektive reduksjonen i risikoen for hudkreft, viste undersøkelsen at solkrem likevel er den vanligste måten å beskytte seg på.

74 prosent sier at de bruker solkrem med faktor, mens bare 11 prosent tar pauser fra sola midt på dagen og 9 prosent svarer at de bruker klær som solbeskyttelse. Se hele undersøkelsen her.

Problemet er altså at mange fortsatt ikke vet at de må bruke rikelige mengder med solkrem for at den skal ha ønsket effekt.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

LES OGSÅ:

Pass på barna i solen | Er det farlig å jukse seg brun?

De billigste reisemålene | Halvparten ferierer hjemme

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)