I Norge kaster vi rundt 46 kilo mat hver i året. Sommer og grillsesong kan gi enda større utfordringer når det kommer til matsvinn enn ellers, mener Bjørn Tore Teigen, matrådgiver i Opplysningskontoret for egg og kjøtt.
– Vi kan ofte ha et annet måltidsmønster enn ellers i året - oftere mat med andre personer, flere til bords og impulskjøp av råvarer, sier han til NRK.
Det er Anne Marie Schrøder, kommunikasjonssjef i Matvett, enig i.
– Vi har en tendens til å kjøpe mer mat i ferien enn i hverdagen. Miljømessig er kjøtt den verste maten å kaste, og derfor er det viktig å spise det opp, sier hun.
Ligger kjøttet lenge i romtemperatur eller ute i sommervarmen etter et måltid, kan det føre til bakterievekst.
Men du kan ta vare på kjøttrestene uten å risikere helsa.
- Les også:
Fryse, spise og fryse igjen
Hvis du tar opp kjøtt fra fryseren og varmer det på grillen, stekepanna eller i ovnen, kan du fint fryse det ned og varmebehandle det på nytt senere.
– Er kjøttet allerede oppvarmet holder det seg også noen dager i kjøleskap, men maten bør ikke ligge der i over fire dager, sier Bjørn Tore Teigen.
Kjøl ned kjøttrestene raskt i tette bokser, er rådet fra Anne Marie Schrøder.
Kjøttrester som har blitt varmebehandlet, men som går ut på dato neste dag, kan trygt fryses, varmebehandles og nytes senere.
- Les også:
Ikke frys på nytt uten varmebehandling
Hvis kjøttet har blitt tint, bør du ikke legge det i fryseren igjen uten varmebehandling, ifølge Schrøder fra Matvett.
Det er Teigen enig i. I tineprosessen våkner bakteriene til live, og begynner å formere seg igjen.
– Innfrysing tar litt tid, og bakteriene er fortsatt i produktet - de går bare i dvale når kjøttet blir fryst, sier han.
- Les også:
Frys raskt
Skal du fryse eller kjøle ned kjøttrester, bør de ikke ligge for lenge i romtemperatur etter måltidet.
– Kjøttet er mest sårbart når det er ferskt. Men også ved varmebehandlet kjøtt kan det forekomme bakterievekst i romtemperatur, sier Anne Marie Schrøder.
Kjøtt bør fryses raskt og tines sakte.
– Rask innfrysing gir mindre bakterievekst i produktet. Langsom tining gir mindre avrenning, sier Bjørn Tore Teigen.
Du kan fint tine kjøtt i kjøleskapet.
– Hvor lenge kjøtt kan tines i kjøleskapet kommer an på størrelsen på kjøttstykket, men det bør spises innen et par dager etter at det er helt tint, sier Teigen.
Hvor lenge du kan ha de forskjellige typene av kjøtt i fryseren, kan variere fra et par måneder til et helt år (se faktaboks).
- Du kan for eksempel bruke kjøttrestene i en «mikrolett» i lunsjen:
Resteoppskrifter fra NRK Mat: