NRK Meny
Normal

Ti ting du kan gjøre med tørt brød

Spar matpenger på å utnytte brødrestene bedre.

Brød på brødfjøl med brødkniv i

Vi kaster 190.000 brød hver dag. Her er ti forslag du kan bruke tørt brød til.

Foto: Karina Kaupang Jørgensen / NRK

Noe av det vi kaster mest av er brød. Daglig går hele 190.000 brød i søpla.

– Det er helt unødvendig, sier Magnus Tvedt-Øresland, kokk og matrådgiver ved Opplysningskontoret for egg og kjøtt, til NRK.no.

Her er ti tips til hva du kan gjøre med tørt brød.

1. Bruschetta

Brødet blir som nytt igjen om du lager bruschetta.

Hakk opp litt tomat som du blander med en god olivenolje, litt hvitløk og basilikum og ha det på skivene. Stek det i ovnen og nyt det til lunsj, kveldsmat, forrett eller som tapas i mindre deler. Har du igjen litt tørre bagetter kan de deles på langs og brukes til bruschetta.

Bruschetta i ovnen
Foto: Karina Kaupang Jørgensen / NRK

2. Brødkrutonger

Kutt brødet i terninger og lag krutonger.

– Du kan blande dem med olje og krydder og steke dem i ovnen, men jeg synes det er best å lage dem i panna med godt smør, litt hvitløk og kanskje litt forskjellige urter, foreslår kokken.

Ha dem over på papir etter steking. Krutonger er godt i både supper og salater – og de kan fryses om det blir for mange av dem.

Brødkruttonger i stekepanna
Foto: Karina Kaupang Jørgensen / NRK

3. Gi det en ny sjanse

Hvis brødet ikke er så fryktelig tørt, kan du ta et bløtt håndkle rundt og steke det litt i ovnen på 100 grader. La det stå i ti minutter, og brødet får mye av saftigheten tilbake.

Brød i håndkle i ovnen
Foto: Karina Kaupang Jørgensen / NRK

4. Badede rundstykker

Rundstykker som har blitt tørre kan du bløte under springen før du steker dem litt til. Da blir de som nye med en god stekeskorpe.

Hånd holder rundtykke under vannstrålen i vasken
Foto: Karina Kaupang Jørgensen / NRK

5. Egen kavring

Du kan også lage kavring av rundstykkene. Del dem i to eller tre, sett dem inn i ovnen på 70 grader varmluft i tre til fire timer.

– Varme kavringer med godt pålegg smaker kjempegodt, sier kokken.

Tre skiver av et rundtsykke inovnen
Foto: Karina Kaupang Jørgensen / NRK

6. Brødrasp

Har du mye brød til overs, kan du lage din egen brødrasp. Skjær det i små biter og tørk det skikkelig et par dager. Ha brødet i en kjøkkenmaskin og kjør det til det er så finhakket som du vil ha det.

– Brødrasp er fint når du skal lage farsemat, du kan blande det inn når du lager kjøttkake, medisterkaker eller hamburgere, foreslår Matprat-kokken.

Brødrester i kjøkken maskin
Foto: Karina Kaupang Jørgensen / NRK

Svenskene har «Jansons fristelse», en potetgrateng med fløte, løk, ansjos, salt og pepper, og brødrasp på toppen.

7. Dessertrasp

Stek brødrasp i panna sammen med smør og sukker. Da kan du bruke det til tilslørte bondepiker, eller til topping på porsjonsdessert med klementin eller pære, sammen med litt is eller krem.

Steker brødrasp med smør og sukker i stekepanna
Foto: Karina Kaupang Jørgensen / NRK

8. Ostesmørbrød

Smør på en god sennep, ha på litt skinke og litt god ost, og stek dem i ovnen. Ostesmørbrød er som pizza: Du kan ha på akkurat det du har lyst på, og lage veldig mange forskjellige varianter.

Ostesmørbrød
Foto: Karina Kaupang Jørgensen / NRK

9. Hamburgerbrød

Putt brødskiver eller loffskiver i brødristeren og bruk dem som sprø hamburgerbrød.

Brødskiver i brødrister
Foto: Karina Kaupang Jørgensen / NRK

10. Toast

– Litt tørt brød blir også en god toast til snacks, sier restematkokken Espen Vesterdal Larsen, til NRK.no.

Noen minutter i toastjern eller vaffeljern gjør underverker. Har du en av delene på jobb, kan du smøre toasten hjemme og lage den på jobb til lunsj.

Toast på tallerken
Foto: Karina Kaupang Jørgensen / NRK

Kilde: Kokkene Magnus Tvedt-Øresland og Espen Vesterdal Larsen

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.