Noe av det vi kaster mest av er brød. Daglig går hele 190.000 brød i søpla.
– Det er helt unødvendig, sier Magnus Tvedt-Øresland, kokk og matrådgiver ved Opplysningskontoret for egg og kjøtt, til NRK.no.
Her er ti tips til hva du kan gjøre med tørt brød.
1. Bruschetta
Brødet blir som nytt igjen om du lager bruschetta.
Hakk opp litt tomat som du blander med en god olivenolje, litt hvitløk og basilikum og ha det på skivene. Stek det i ovnen og nyt det til lunsj, kveldsmat, forrett eller som tapas i mindre deler. Har du igjen litt tørre bagetter kan de deles på langs og brukes til bruschetta.
2. Brødkrutonger
Kutt brødet i terninger og lag krutonger.
– Du kan blande dem med olje og krydder og steke dem i ovnen, men jeg synes det er best å lage dem i panna med godt smør, litt hvitløk og kanskje litt forskjellige urter, foreslår kokken.
Ha dem over på papir etter steking. Krutonger er godt i både supper og salater – og de kan fryses om det blir for mange av dem.
3. Gi det en ny sjanse
Hvis brødet ikke er så fryktelig tørt, kan du ta et bløtt håndkle rundt og steke det litt i ovnen på 100 grader. La det stå i ti minutter, og brødet får mye av saftigheten tilbake.
4. Badede rundstykker
Rundstykker som har blitt tørre kan du bløte under springen før du steker dem litt til. Da blir de som nye med en god stekeskorpe.
5. Egen kavring
Du kan også lage kavring av rundstykkene. Del dem i to eller tre, sett dem inn i ovnen på 70 grader varmluft i tre til fire timer.
– Varme kavringer med godt pålegg smaker kjempegodt, sier kokken.
6. Brødrasp
Har du mye brød til overs, kan du lage din egen brødrasp. Skjær det i små biter og tørk det skikkelig et par dager. Ha brødet i en kjøkkenmaskin og kjør det til det er så finhakket som du vil ha det.
– Brødrasp er fint når du skal lage farsemat, du kan blande det inn når du lager kjøttkake, medisterkaker eller hamburgere, foreslår Matprat-kokken.
Svenskene har «Jansons fristelse», en potetgrateng med fløte, løk, ansjos, salt og pepper, og brødrasp på toppen.
7. Dessertrasp
Stek brødrasp i panna sammen med smør og sukker. Da kan du bruke det til tilslørte bondepiker, eller til topping på porsjonsdessert med klementin eller pære, sammen med litt is eller krem.
8. Ostesmørbrød
Smør på en god sennep, ha på litt skinke og litt god ost, og stek dem i ovnen. Ostesmørbrød er som pizza: Du kan ha på akkurat det du har lyst på, og lage veldig mange forskjellige varianter.
9. Hamburgerbrød
Putt brødskiver eller loffskiver i brødristeren og bruk dem som sprø hamburgerbrød.
10. Toast
– Litt tørt brød blir også en god toast til snacks, sier restematkokken Espen Vesterdal Larsen, til NRK.no.
Noen minutter i toastjern eller vaffeljern gjør underverker. Har du en av delene på jobb, kan du smøre toasten hjemme og lage den på jobb til lunsj.
Kilde: Kokkene Magnus Tvedt-Øresland og Espen Vesterdal Larsen