Fett eller karbohydrater?

Er det forskjell på å forbrenne fett kontra karbohydrater?

Sammensatt måltid
Foto: RazvanPhotography-Radu Razvan

Spørsmål

Hei Jorunn.
Jeg lurer på om det er noen forskjell på å forbrenne fett kontra karbohydrater? Hva bør man spise før man legger ut på tur?

Jorunn svarer

Hei. Dette er egentlig et ganske komplisert spørsmål, men jeg skal prøve å svare deg litt forenklet.

Kroppen har i prinsippet tre ulike typer «drivstoff» å velge mellom - karbohydrater, proteiner og fett.

TEST DEG SELV
Hva vet du om karbohydrater?
Hva vet du om proteiner?

Fettforbrenning går langsommere enn forbrenning av karbohydrater, men fettforbrenning gir svært mye energi pr. molekyl som forbrennes.

sjokolade

«Raske» karbohydrater, som sjokolade, kan være lurt å ha med på tur.

Foto: ScanStockPhoto

Når kroppen trenger energi raskt foretrekker den å forbrenne karbohydrater, og druesukker er det som forbrennes raskest. Det gir altså hurtig tilførsel til cellene, men energien varer ikke så lenge.

Fettforbrenning ved intervalltrening


Dersom du skal ut på en lang tur er det lurt å spise et måltid med fett, proteiner og stivelse til frokost. Da har du et godt grunnlag med næring som brytes langsomt ned.

Hva gir best fettforbrenning?

Det er likevel alltid lurt å ha med seg noen «raske» karbohydrater i sekken når man er på langtur, i tilfelle man går «tom» for energi.

Hilsen
Jorunn Sundgot-Borgen
Professor i fysisk aktivitet og helse

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)