NRK Meny
Normal

Fett eller karbohydrater?

Er det forskjell på å forbrenne fett kontra karbohydrater?

Sammensatt måltid
Foto: RazvanPhotography-Radu Razvan

Spørsmål

Hei Jorunn.
Jeg lurer på om det er noen forskjell på å forbrenne fett kontra karbohydrater? Hva bør man spise før man legger ut på tur?

Jorunn svarer

Hei. Dette er egentlig et ganske komplisert spørsmål, men jeg skal prøve å svare deg litt forenklet.

Kroppen har i prinsippet tre ulike typer «drivstoff» å velge mellom - karbohydrater, proteiner og fett.

TEST DEG SELV
Hva vet du om karbohydrater?
Hva vet du om proteiner?

Fettforbrenning går langsommere enn forbrenning av karbohydrater, men fettforbrenning gir svært mye energi pr. molekyl som forbrennes.

sjokolade

«Raske» karbohydrater, som sjokolade, kan være lurt å ha med på tur.

Foto: ScanStockPhoto

Når kroppen trenger energi raskt foretrekker den å forbrenne karbohydrater, og druesukker er det som forbrennes raskest. Det gir altså hurtig tilførsel til cellene, men energien varer ikke så lenge.

Fettforbrenning ved intervalltrening


Dersom du skal ut på en lang tur er det lurt å spise et måltid med fett, proteiner og stivelse til frokost. Da har du et godt grunnlag med næring som brytes langsomt ned.

Hva gir best fettforbrenning?

Det er likevel alltid lurt å ha med seg noen «raske» karbohydrater i sekken når man er på langtur, i tilfelle man går «tom» for energi.

Hilsen
Jorunn Sundgot-Borgen
Professor i fysisk aktivitet og helse

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.