Normal

Hva gir best fettforbrenning?

Han har kjøpt seg pulsklokke og lurer på om han skal trene med høy eller lav puls for å forbrenne mest fett.

Illustrasjonsfoto - tredemølle
Foto: Törnström, Calle / Scanpix

 

 

Spørsmål

Hei Jorunn. Jeg har kjøpt meg pulsklokke for å få maksimalt ut av treningen, og har regnet ut at min makspuls er på 193. For best forbrenning har jeg lært at man skal ligge på 60-70 % av makspuls, men i følge flere artikler jeg har lest, vil forbrenningen øke når jeg tar i så svetten siler.

Dette oppnår jeg ikke før jeg er på godt over 80 %, så hva er egentlig best? På 60-70 % blir jeg jo knapt svett og ikke i nærheten av sliten før jeg har holdt på i bortimot en time. Jeg er 171 cm høy og veier 79 kilo. Trener spinning, styrke og «floatingmaskin» 3-6 ganger i uka og stortrives med det!

Jorunn svarer

For det første vil jeg si: Det er kjempebra at du trives med treninga. Totalt sett er trivselen det viktigste!

Når det gjelder puls og forbrenning er dette et mye omdiskutert tema. Jeg vil nok anbefale deg å ligge på en høyere puls enn 60-70 % av makspuls når du trener intervalltrening.

Du bør faktisk ligge på 85-95 % av makspuls med tanke på best mulig forbrenning. Men det er klart at dette er en puls du kun kan klare å holde ved intervalltrening, og jeg vil ikke anbefale deg å trene med så høy puls hver gang du trener.

Du skriver at du trener 3-6 ganger i uken. Mitt råd til deg er å trene intervall med 85-95 % av makspuls 2-3 ganger i uka og rolig trening de andre gangene i uka.

Lykke til videre. Du er på rett spor!

Hilsen
Jorunn Sundgot-Borgen
Professor i fysisk aktivitet og helse,
Norges Idrettshøgskole 

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.