Hva gir best fettforbrenning?

Han har kjøpt seg pulsklokke og lurer på om han skal trene med høy eller lav puls for å forbrenne mest fett.

Illustrasjonsfoto - tredemølle
Foto: Törnström, Calle / Scanpix

 

 

Spørsmål

Hei Jorunn. Jeg har kjøpt meg pulsklokke for å få maksimalt ut av treningen, og har regnet ut at min makspuls er på 193. For best forbrenning har jeg lært at man skal ligge på 60-70 % av makspuls, men i følge flere artikler jeg har lest, vil forbrenningen øke når jeg tar i så svetten siler.

Dette oppnår jeg ikke før jeg er på godt over 80 %, så hva er egentlig best? På 60-70 % blir jeg jo knapt svett og ikke i nærheten av sliten før jeg har holdt på i bortimot en time. Jeg er 171 cm høy og veier 79 kilo. Trener spinning, styrke og «floatingmaskin» 3-6 ganger i uka og stortrives med det!

Jorunn svarer

For det første vil jeg si: Det er kjempebra at du trives med treninga. Totalt sett er trivselen det viktigste!

Når det gjelder puls og forbrenning er dette et mye omdiskutert tema. Jeg vil nok anbefale deg å ligge på en høyere puls enn 60-70 % av makspuls når du trener intervalltrening.

Du bør faktisk ligge på 85-95 % av makspuls med tanke på best mulig forbrenning. Men det er klart at dette er en puls du kun kan klare å holde ved intervalltrening, og jeg vil ikke anbefale deg å trene med så høy puls hver gang du trener.

Du skriver at du trener 3-6 ganger i uken. Mitt råd til deg er å trene intervall med 85-95 % av makspuls 2-3 ganger i uka og rolig trening de andre gangene i uka.

Lykke til videre. Du er på rett spor!

Hilsen
Jorunn Sundgot-Borgen
Professor i fysisk aktivitet og helse,
Norges Idrettshøgskole 

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)