Hopp til innhold

Få mest ut av sommerjobben

Ikke undervurder hva en sommerjobb kan bety for deg. – I lille Norge kan den som står ved siden av deg i iskremkiosken, plutselig møte deg på jobberintervju senere, sier karriereekspert.

Upopulære sommerjobber

– Noen arbeidsgivere kan også bli litt sjarmert av at du har hatt jobber som er fysiske eller i servicesektoren, selv om du kanskje drømmer om å jobbe på kontor senere, sier karriereekspert.

Foto: Leif Dalen/Geir Olav Slåen/Håkon Eliassen / NRK

Det kan være lurt å ikke ligge i hengekøya eller på stranden hele sommeren. For en sommerjobb kan gi deg gode attester og referanser, som selvfølgelig kan komme til nytte senere.

– De fleste nyutdannede har ikke så mye arbeidserfaring å vise til. Da kan faktisk sommerjobbene bli tungen på vektskålen når ellers like kandidater vurderes, sier daglig leder Trude Kvammen Ekker i Emmali & Ekker Studie- og karrierevalg, til NRK.no.

Trude Ekker

– Hvis sommerjobben ikke er faglig relevant, og kanskje til og med består av fysisk eller på annen måte krevende oppgaver, vitner det om stå-på-vilje og at man ikke er redd for å ta i et tak, sier Trude Kvammen Ekker i Emmali & Ekker Studie – og karrierevalg.

Foto: Privat
Anne-Stine Talseth, Informasjonssjef i Adecco

- Å ha en referanse som kan gå god for deg, og som viser at du har gjort en bra jobb er gull verdt, sier Anne-Stine Talseth i Adecco.

Foto: Roald, Berit / Scanpix
Sommerjobb

Selv om du har slått mange andre i søknadsprosessen, bør du ikke slappe av når jobben starter.

Foto: ScandinavianStockPhoto
Mikkel Melvær

– Det er først når man har fått jobben at arbeidet virkelig begynner, sier Mikkel Five Melvær i Capgemini Consulting.

Foto: Privat

Selv om oppgavene er enkle og kjedelige, så er det viktig å stå på og vise engasjement.

– I lille Norge er det en sjanse for at den som står ved siden av deg i iskremkiosken en sommer, plutselig sitter over bordet for deg en gang du er på jobbintervju. Å gjøre en god jobb i jobben du har, uansett hva den er, er alltid den beste jobbsøknaden for fremtiden, sier kommunikasjonsdirektør Anne-Stine Talseth i Adecco, til NRK.no.

Men hva skal til for å få mest mulig ut av sommerjobben?

All erfaring teller

Talseth legger vekt på at all arbeidserfaring er verdifull, og kan være det som skiller deg fra en annen jobbsøker når du søker en stilling i fremtiden.

– Vi råder folk til å ikke se seg for blind på at en sommerjobb må være direkte relevant for de det ønsker å drive med i fremtiden. Noen arbeidsgivere kan også bli litt sjarmert av at du har hatt jobber som er fysiske eller i servicesektoren, selv om du kanskje drømmer om å jobbe på kontor senere, uttaler hun.

Daglig leder i Emmali & Ekker Studie – og karrierevalg er enig.

– Hvis sommerjobben ikke er faglig relevant, og kanskje til og med består av fysisk eller på annen måte krevende oppgaver, vitner det om stå-på-vilje og at man ikke er redd for å ta i et tak, sier Trude Kvammen Ekker.

Stor konkurranse

Det er typisk stor kamp om sommerjobbene, da antallet er begrenset.

Det er allikevel først når man har fått jobben at arbeidet virkelig begynner, sier Mikkel Five Melvær, til NRK.no.

Melvær jobber i firmaet Capgemini Consulting, som driver med næringslivsrådgivning. Han ble ansatt i selskapet etter å ha tilbrakt sommeren som en såkalt "summerintern" i 2010. Senere har han vært ansvarlig for rekruttering og gjennomføring av firmaets "internship-program" om sommeren.

– Ved ansettelse av studenter ser man på flere faktorer, som akademiske resultater, relevant arbeidserfaring, utenomfaglig engasjement, sosial profil og motivasjon for stillingen. Når man derimot har fått jobben, blir denne informasjonen lagt på hyllen, og det som betyr noe er hvordan man fungerer i praksis, sier Melvær.

Stå på

Melvær legger vekt på at det er viktig å ikke ta for gitt at du skal bli tilbudt jobb, selv om du har slått mange andre i søknadsprosessen.

– Stå på disse månedene, selv om du har fristende aktiviteter som lokker etter jobb. Man vil ikke angre på dette i etterkant hvis den ekstra innsatsen sikrer deg drømmejobben.

Vis interesse for selskapet

Sommerjobb-ekspert Melvær synes også at det er viktig å vise interesse for selskapet.

– Benytt sjansen til å finne ut hvordan de som jobber der trives, og hva de er mer og mindre fornøyd med ved arbeidsforholdet.

Bidra sosialt

Gjennom sommeren blir du fulgt opp på evnen til å levere resultater, men det er også viktig at man fungerer sosialt med de andre medarbeiderne, mener Mikkel Five Melvær.

– For å få fast jobb, er det viktig at personene du jobber med ser deg som en god fremtidig kollega. Vær bevisst på at du også bidrar på det sosiale planet ved for eksempel å delta på sosiale arrangementer, sier han.

Spør heller for mye enn for lite

Melvær vil heller at man spør for mye enn for lite.

– og spørsmålene behøver ikke bare være fagrelaterte.

Kos deg

Ut over dette gjør du ofte en bedre jobb om du klarer å slappe av og kose deg, legger sommerjobb-eksperten til.

– Prøv å ikke stresse for mye, bli kjent med ansatte og tenk på det at det å ha en sommerjobb bare er positivt, sier han.


En god referanse er gull verdt

Kommunikasjonsdirektør Anne-Stine Talseth i Adecco, støtter Melværs syn på hvor viktig sommerjobben kan være for fremtidig karriere.

– Tidligere jobberfaring er veldig verdifullt når man søker jobb, og for mange kommer nettopp denne første jobberfaringen fra sommerjobb. Å ha en referanse som kan gå god for deg, og som viser at du har gjort en bra jobb er gull verdt. Særlig når du er ung og ikke har rukket å få så mye erfaring ennå, avslutter Talseth.


TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)