Nettverk kan avgjøre om du får sommerjobb

Ungdom under 18 år har store problemer med å finne seg noe som kan gi dem inntekt i sommerferien.

Leter etter sommerjobb

Andrea Benonisen og Kristine Haugmo vet hvor vanskelig det er å finne sommerjobb.

Foto: Sara Bjelvin / NRK

Økt arbeidsinnvandring fra Sverige gjør at det blir mer rift om sommerjobbene, viser en fersk forskningsrapport. I tillegg er det få som utlyser sommervikariater, for bedriftene de ansetter heller via bekjente, ifølge NAV. Det er urettferdig mener ungdommen.

– Jeg har lett kjempelenge. Jeg begynte i januar og fikk tre svar, men ble avslått, sier Andrea Benonisen.

– Det er så mange som er desperat etter jobb, forteller Kristine Haugmo.

Vanskelig å finne jobb

Det er kanskje ikke så rart at jobbjakten ender i desperasjon. For det er ikke så mange stillinger å oppdrive for dem som ennå ikke har blitt myndig, det forteller avdelingsleder for mottak for jobbsenter for NAV Bodø Trine Halstensen Olsen.

– Det er få arbeidsgivere som legger ut stillinger som kun er basert på den korte perioden gjennom sommeren, så det meldes veldig lite til oss, sier Olsen.

Hun kan stort sett bare tilby gode råd.

– Det vi sier til ungdom når de kommer er at det er positivt at de er på hugget og kommer og spør. Men vi har lite slike jobber og oppfordrer dem heller til å gå ut selv, og oppsøke bedrifter og spørre familie venner og lignende.

Må kjenne folk

Hjelper å kjenne folk

Alexander Skålvold Gaupholm mener nettverk er viktig for å få seg sommerjobb.

Foto: Sara Bjelvin / NRK

Alexander Skålvold Gaupholm er sytten år og sier at det nesten er umulig og få seg jobb hvis man ikke har kontakter.

– Jeg tror tidligere erfaring hjelper, men jeg tror det viktigste er at foreldrene dine kjenner noen. Jeg tror kanskje det er lettere hvis faren din kjenner den som er daglig leder på Rimi enn hvis du gir søknaden selv, sier Gaupholm.

Trine Halstensen Olsen mener det er viktig at arbeidsgivere lyser ut sommervikariater og sier at flere store aktører burde være flinkere til det.

– Jeg synes det er kjempeviktig hvis aktørerene kan annonsere på en måte slik at alle kan få prøvd seg og at det ikke bare går gjennom nettverk og kjennskap. Det er ikke alle som har et så stort nettverk og familie.