Hopp til innhold

Høysesong på fødeavdelinger: – Det er som at fødegudene åpner slusene

Flere har vært kritiske til at fødeavdelinger er slått sammen på sommeren. Fødende, Erna Rønningen merka at det var travelt, men er fornøyd med oppfølginga.

Erna Rønningen fra Dokka ble igangsatt på Lillehammer sykehus på en av de travleste dagene i juli 2021.

FØDETOPP: Erna Rønningen fra Dokka ble igangsatt. På en dag hvor mange lå innlagt, onsdag 21. juli fødte hun sitt første barn. Hun synes selv hun fikk god behandling av de ansatte.

Foto: PRIVAT

Sommeren er høysesong på føde- og barselavdelinger rundt om i landet. Det betyr travle dager.

Erna Rønningen og samboeren fra Dokka fikk sitt første barn sent på kvelden onsdag 21. juli. Selv om hun fødte under en «topp», hvor mange lå innlagt ved føde- og barsel så følte hun seg godt ivaretatt.

– Jeg merket at det var travelt for de ansatte, men det gikk aldri ut over mine behov som fødende, sier Rønningen

– Åpner slusene

På Lillehammer sykehus er det tredje gang fødetilbudet og gynekologi for Gjøvik og Lillehammer er samlet. Årsaken er felles ferieavvikling for de ansatte på disse avdelingene.

Da er det flere som pendler mellom de to byene og det kan bli travelt. For det er mellom juni og august aller flest føder.

– Det er som at fødegudene åpner slusene enkelte dager. Da tenker vi alltid «nå er det ikke plass til flere» og da stopper det alltid litt opp, sier jordmor Elin Stjer med et smil.

I 2019 skal denne ordningen ha fått flere jordmødre på Gjøvik til å si opp eller pensjonere seg før sommeren. En jordmor uttalte i VG i 2019 at hun fryktet sommerstenging er en stille start på nedleggelse.

Men i år viser det seg at flertallet av tilbakemeldingene fra både ansatte og fødende er at dette gir økt stabilitet i bemanningen og bedre kvalitet i fødetilbudet.

Avdelingsleder ved Kvinneklinikken på Lillehammer sykehus, Tove Ragnhild Olsen. Sommeren 2021

POSITIV: Tove Ragnhild Olsen er avdelingsleder og jordmor ved Kvinneklinikken på Lillehammer sykehus. Hun oppfatter at de fleste trives med ordningen, tross travle tider.

Foto: PRIVAT

– Ved å slå sammen fødetilbudet er bemanningen sterkere enn ellers i året, og Sykehuset Innlandet slipper å lete etter nærmest ikke-eksisterende vikarer.

Det sier avdelingsleder ved Kvinneklinikken på Lillehammer sykehus, Tove Ragnhild Johnsen.

Var spente før sommeren

For det er en utfordring med å rekruttere jordmødre på nasjonal basis. I Innlandet er det tre fødeavdelinger som kjemper om den samme «jordmorpoolen».

– Det merkes at de ansatte er veldig spente i forkant av sommeravviklingen. Men når vi kommer i gang er det god stemning og godt samarbeid, sier Johnsen.

I tillegg til administrative oppgaver jobber Johnsen selv som jordmor inne på føden når det trengs. På den måten får hun varierte arbeidsdager, og ikke minst sett hvordan de ansatte faktisk har det.

– Det er jevnt over veldig travelt for oss på sommeren. Samtidig så opplever jeg at personalet strekker seg langt for å løse dette på best mulig måte, sier Johnsen.

Johnsen får støtte fra tillitsvalgt og kollega, Elin Stjer, som sier at jordmødre og øvrige ansatte ikke tenker på sommer slik andre gjør.

– Vi tenker at vi skal ha ferie på et tidspunkt, men bretter opp ermene og vet at årstiden er travel. Heldigvis elsker vi jobben vår, sier Stjer, som har vært jordmor siden 2005.

  • Har du lest du denne saken? En vanskelig balanse mellom jobb og familieliv gjorde at Marte sa opp jobben på Gjøvik sykehus. Stadig flere jordmødre gjør som henne og går over til kommunale stillinger.

– Trygt å føde på sommeren

Jordmor, Elin Stjer i Lillehammer, mener det er trygt å føde om sommeren, selv om det er sammenslåtte avdelinger.

– Hadde vi sett en økt andel ambulansefødsler for eksempel ville det vært større grunn til bekymring. Det gjør vi ikke, sier Stjer.

Både Johnsen og Stjer nevner også at en annen fordel med at Lillehammer og Gjøvik jobber sammen er at de lærer av hverandre.

– Jobben vår er krevende og slitsom, det er hardt fysisk arbeid. Likevel er det givende å ta imot nye verdensborgere og å passe på nybakte foreldre, sier Stjer.

At de ansatte sitter igjen med ulike synspunkter på sommerorganiseringen tror Johnsen og Stjer man må regne med. Likevel er det én ting de ønsker at alle fødende tilknyttet sykehusene på Gjøvik og Lillehammer sitter igjen med:

– Det viktigste er at fødende ikke blir skremt av å føde på sommeren. Å føde hos oss er helt trygt, vi skulle ønske vi var så godt bemannet hele året, avslutter Johnsen og Stjer ved Kvinneklinikken på Lillehammer sykehus.

Erna Rønningen hadde Elin Stjer som jordmor da hun fødte. Stjer valgte å gå en lang kveldsvakt og dro hjem klokken 03 natt til torsdag 22. juli.

På den måten slapp Rønningen å få ulike jordmødre å forholde seg til rett før barnet kom. Det føltes trygt for en førstegangsfødende:

– Jordmor og barnepleier var helt fantastiske. Elin kommer jeg aldri til å glemme, hun bidro til en god fødselsopplevelse, sier Rønningen.