Hopp til innhold

Slanketabben som ødelegger

Glem ikke alkoholen når du skal slanke deg. Sjekk hva slags drikke som inneholder færrest kalorier.

Vin

De tomme kaloriene i alkohol blir ofte glemt av dem som slanker seg. Alkohol står for nesten 10 prosent av det totale kaloriinntaket til dem som drikker.

Foto: Maria Sbytova / Colourbox

Tine Sundfør

– Det er vist at flytende kalorier gir mye mindre metthetsfølelse, sier klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør.

Foto: Anita Sælø
Lise von Krogh

– Fettforbrenningen reduseres ganske betraktelig når man drikker alkohol, sier ernæringsfysiolog Lise von Krogh.

Foto: Solveig Husøy / NRK
Vin

Det er 100 kalorier i et vanlig glass med vin.

Foto: colourbox
Hamburger

Alkohol fører med seg ekstra kalorier. Tenk for eksempel på nattmaten, som også er veldig usunn! Du hadde aldri spist en svær burger klokka tre om natta hvis du ikke hadde drukket?

Foto: Karina Jørgensen / NRK

Prøver du å spise sunt, men går likevel ikke ned i vekt? Da er det kanskje på tide å tenke på alkoholen du drikker. Øl, vin og sprit er nemlig kaloribomber.

De tomme kaloriene i alkohol blir ofte glemt av dem som slanker seg. Alkohol står for en betydelig andel av det totale kaloriinntaket til dem som drikker, ifølge BBC, som viser til tall fra kreftforskningsinstituttet World Cancer Research Fund.

– Mitt inntrykk er mange ikke tenker på hvor ofte de faktisk drikker alkohol, sier Tine Sundfør, klinisk ernæringsfysiolog og høyskolelektor ved Norges helsehøyskole, til NRK.no.

Hun tror alkoholkonsumet kommer til å ta seg opp i tiden fremover.

– Særlig nå som sola begynner å titte frem, er det mange som har lett for å ta seg flere halvlitere eller glass med vin litt for ofte, sier Sundfør.

– Må gå i en time for å forbrenne en drink

Drikker du vin, er tørr vin best hvis du er opptatt av å holde deg slank . Det er 100 kalorier i et vanlig glass med vin. En halvliter øl gir deg 220 kalorier, mens rusbrus eller en drink inneholder 250 kalorier.

– Du må gå i nesten en time for å forbrenne 250 kalorier. Drikker du flere drinker, må du altså gå veldig lenge for å forbrenne moroa, forteller en annen ernæringsfysiolog, Lise von Krogh, i Bramat.no.

På denne britiske nettsiden kan du regne ut hvor mye trening du trenger for å forbrenne ulike typer alkohol.

Øker også kreftfaren

Flytende kalorier gjør deg heller ikke særlig mett, og gir deg minimalt av næringsstoffene du trenger.

– Det er vist at flytende kalorier gir mye mindre metthetsfølelse. Et godt tips når du skal ned i vekt, blir dermed å spise kaloriene – og heller velge kalorifri drikke, sier Tine Sundfør.

Å kutte ned på alkoholen, kan også redusere risikoen for kreft, melder BBC.

10 prosent av all kreft hos menn, og tre prosent av all kreft hos kvinner kan relateres til alkohol, viser en Europeisk forskningsrapport. Det finnes ikke gode argumenter for å drikke for helsens skyld, mener Helsedirektoratet .

– Et høyt alkoholkonsum kan gi deg ekstra unødvendig energi, i tillegg til andre uheldige konsekvenser. Så det handler om å beherske seg litt, og ikke drikke for mye, opplyser ernæringsekspert von Krogh.


– Spiser mer når man drikker

Det er ikke bare kaloriene i selve alkoholen som gjør det usunt å drikke. Alkoholen gjør nemlig noe med appetitten din.

– Fettforbrenningen reduseres ganske betraktelig når man drikker alkohol. Dessuten skjerpes appetitten. Man får mer lyst på mat og vil spise mer, sier von Krogh.

– Ofte spiser man også mye kaloririk snacks mens man drikker, legger Tine Sundfør til.

Kjenner du deg igjen? Flere kalorier enn vanlig blir det også gjerne dagen derpå, med salt og fet mat. De fleste dropper også søndagsturen etter en fuktig aften, og forbrenner dermed mindre.

– Også er det nattmaten da, som også er veldig usunn! Du hadde jo aldri spist en svær burger klokka tre om natta hvis du ikke hadde drukket, smiler Tine Sundfør.

Tips til «sunnere» drikking

Hvis du synes det er vanskelig å droppe alkohol helt, har ekspertene flere tips for å gjøre drikkingen sunnere:

  • Bruk mindre glass
  • Ikke drikk mange dager i uken
  • Drikk vann ved siden av
  • Bestill øl på flaske i stedet for en halvliter
  • Vin vil være det beste alternativet for de fleste. En halvflaske vin inneholder 250 kalorier. Drikker du en halvliter øl med 220 kalorier, drikker du gjerne flere øl – og får dermed i deg flere kalorier.
  • Tenk over når du synes det er best med alkohol – til maten eller på terrassen? Du trenger ikke drikke begge steder, prioriter!

LES OGSÅ: Slik blir magen din flatere

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)