NRK Meny
Normal

Selger angrepillen i «brusautomat»

Syns du det er flaut å spørre etter angrepille i butikken? Ved et universitet i USA kan du putte penger på en vareautomat og så spretter det en pakke angrepiller ut.

Angrepillen i vareautomat

På Shippensburg University står denne vareautomaten med angrepiller.

Foto: AP Photo/Shippensburg University / Ap

Shippensburg University i Pennsylvania har studentene sett behovet for en automat som ikke bare hjelper mot tørste og småsult, men også uønsket graviditet.

Automaten, som ser ut som en vanlig brusautomat, har i følge nyhetsbyrået AP stått på området i to år, men har først nå fått offentlig oppmerksomhet.

– Jeg syns det er flott at skolen gir oss denne muligheten. Jeg har hørt noen si at de er flaue for å dra inn til byen og kjøpe en plan b, sier student ved universitetet, Chelsea Wehking, til AP.

Putter du på 25 amerikanske dollar får du altså en pakke angrepiller, uten å måtte fortelle noen at du trenger det.

LES OGSÅ: - For flaut å kjøpe angrepille på super'n

Automaten har også kondomer og graviditetstest tilgjengelig. Den står inne på universitetets helsesenter, og skolens talsperson forsikrer om at ingen kan komme seg inn fra gaten uten tilgang. Tilgjengeligheten er derfor begrenset til skolens ansatte og studentene som alle er over 17 år.

– Ingen god idé

Steinar Madsen, avdelingsoverlege Statens legemiddelverk

Steinar Madsen, avdelingsoverlege i Statens legemiddelverk.

Foto: Kristine Grue Langset / NRK

Steinar Madsen i Statens legemiddelverk syns ikke salg av angrepillen i vareautomat er en god idé i utgangspunktet.

– Bekymringen har vært at angrepillen skal erstatte vanlig prevensjon. Det kan man nok ha større grunn til å være redd for med salg i vareautomat, sier Madsen til NRK.no.

Men han understreker at USAs situasjon ikke kan sammenlignes med Norges.

– I USA har man hatt et helt spesielt problem med tenåringsgravditet. Og i deres situasjon kan jeg forstå dette. Det kulturelle rundt prevensjon er veldig forskjellig i USA og Norge.

Angrepille i butikk

Fra 2009 har det vært mulig å selge nødprevensjon utenfor apoteket i Norge. Det betyr at du har hatt mulighet til å kjøpe angrepillen i butikken og på bensinstasjonen, dersom de har valgt å ta det inn i sortimentet.

LES OGSÅ: - Melk, brød og angrepiller, takk

Argumentet for dette var et ønske om å gjøre nødprevensjon lettere tilgjengelig, også for de som ikke bodde i nærheten av et apotek.

– Nødprevensjon tatt i riktig tid er en veldig god behandling. Det er uheldig hvis jenter blir uønsket gravide fordi de ikke får tak i nødprevensjon i tide, sier Madsen.

Bekymringen var at salget ville øke og at jenter ville erstatte vanlig prevensjon med pillen som kun er ment til bruk i nødstilfeller.

Stabilt salg av angrepillen

Angrepillen

Slik ser angrepillen ut.

Foto: Halvard Jakobsen / NRK

Folkehelseinstituttet publiserte nettopp salgstallene for nødprevensjon for fjoråret, som viser et stabilt salg av angrepillen sammenlignet med året før.

– Det at man åpnet for salg utenfor apotekene i Norge har ikke påvirket salgstallene, konkluderer Solveig Sakshaug, seniorrådgiver ved Folkehelseinstituttet.

Madsen er enig.

– Tallet steg jevnt og trutt i mange år, men de siste årene har det vært relativt stabilt. Så det er ingenting som tyder på at det erstatter vanlig prevensjon. Antallet aborter blant tenåringer har også gått ned, så det er heller en økende bruk av sikker prevensjon.

LES OGSÅ: Unge damer på abort-toppen

LES OGSÅ: Tar angrepille, blir gravide

Hva syns du om angrepiller i automat? Del i kommentarfeltet!

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.