Hopp til innhold

Tar angrepille, blir gravide

Nærmere 1 av 5 unge jenter som tar abort, har faktisk også brukt angrepille, viser danske tall. - Mitt inntrykk er at nødprevensjon blir ansett som bedre prevensjon enn det faktisk er, sier Siv Gamnes ved ungdomsklinikken Sex og samfunn.

Gravid

Angrepillen - ikke så sikker som du kanskje tror.

Foto: Colourbox.com

Siv Gamnes, klinikk for seksuell opplysning

Informasjonen om nødprevensjon har vært rotete, mener Siv Gamnes ved Sex og samfunn.

Foto: NRK

Da den reseptfrie angrepillen kom på markedet for rundt ti år siden, ble den raskt en populær metode for å unngå graviditet i etterkant av samleie.

Men kanskje har unge jenter for stor tro på angrepillens virkning.

I alle fall viser nye tall fra Sundhedsstyrelsen i Danmark at nærmere 20 prosent av jentene som tar abort i aldersgruppen 15-24 år, har blitt gravide til tross for at de har brukt nødprevensjon.

- Mitt inntrykk er definitivt at nødprevensjon blir ansett som bedre prevensjon enn den faktisk er. Jeg har fulgt oppslagene siden disse pillene kom på markedet, og det har vært fullt av feilinformasjon i media, sier Siv Gamnes ved Sex og samfunn (tidligere Klinikk for seksuell opplysning) til NRK.no.

Hun tror mange jenter oppfatter angrepillen som er alternativ til vanlig prevensjon, og at de ikke er klar over svakhetene ved metoden.

Effekten synker dramatisk

Det er ikke helt sikkert hvordan angrepillene primært virker, men de antas å utsette eggløsning, forhindre befruktning og motvirke at et befruktet egg fester seg.

Metoden er imidlertid ikke vanntett. I noen tilfeller har eggløsningen allerede funnet sted, eller befruktningen har skjedd før man får tatt pillen. Når man tar nødprevensjon innen 12 timer etter ubeskyttet samleie, gir den en beskyttelse på opptil 90 prosent, ifølge Legemiddelverket.

- Vårt råd er at hvis man har hatt ubeskyttet sex, bør man ta nødprevensjon. Det kan hende den virker. Men man skal ikke gå ut fra at man ikke blir gravid, sier Gamnes.

Angrepillen kan tas i inntil tre døgn etter samleie, men effekten synker raskt.

- Ta pillen så fort som mulig

Steinar Madsen i Legemiddelverket

Ta pillen innen 12 timer, oppfordrer Steinar Madsen i Legemiddelverket.

Foto: NRK

For å oppnå best mulig effekt av angrepillen, må den tas så fort som mulig, understreker overlege Steinar Madsen i Legemiddelverket.

- Det er viktig å få tatt pillen innen 12 timer etter at man har hatt ubeskyttet sex. Og selv da vil noen få bli gravide, sier Madsen til NRK.no.

Han understreker at nødprevensjon ikke skal erstatte annen prevensjon.

Fra januar i fjor ble det tillatt å selge nødprevensjon i vanlige butikker.

- Årsaken til dette er jo nettopp at vi håper det gjør det lettere for kvinner utenfor sentrale strøk å få tak i nødprevensjon raskt nok, forteller Madsen.

Ikke stol på angrepillen

Noe av årsaken til at jenter bruker angrepillen, kan ifølge Sex og samfunn være at man kvier seg for å tilføre kroppen hormoner hver dag.

- De ser på nødprevensjon som en kjærkommen gave, og tror at de gjør kroppen en tjeneste ved å bare ta en pille en gang iblant. Dessverre er ikke det tilfelle – kroppen har mye bedre av å få tilført hormoner i små doser hver dag, i stedet for en stor dose innimellom, forklarer Siv Gamnes.

- Det var sånn disse medikamentene ble introdusert, så jeg skjønner at man kan tenke sånn. Men det er svært uheldig å satse på nødprevensjon i stedet for annen prevensjon. Da vil man før eller siden bli gravid, mener hun.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)